SP-filmpje nu al de clusterfuck van het jaar + Aanvulling

Cartoonist Robert Oppenheimer eist dat de SP het ranzige propagandafilmpje met het karakter ‘Hans Brusselmans’ offline haalt. Zo niet, dan overweegt Oppenheimer juridische stappen tegen de SP.

In het filmpje trekt het karakter ‘Hans Brusselmans’ (een ontiegelijk flauwe verwijzing naar PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans) de wc door. Het koord bestaat uit een trekpop van Mark Rutte die identiek is aan een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van Ivo Opstelten. De SP heeft daar het hoofd van Rutte opgeplakt. Zelfs dát is niet origineel, het is door de makers van het filmpje gejat uit een spotprent van een andere cartoonist, Mirjam Vissers.

Inmiddels is binnen de SP de pleuris uitgebroken. Diverse afdelingen hebben uitdrukkelijk afstand genomen van het filmpje. Pogingen van het partijbestuur deze rebellie de kop in te drukken zijn op niets uitgelopen. Zo legde de afdeling Oude IJsselstreek een oekaze verzoek van de partijtop de kritiek in te slikken naast zich neer, wat voor SP-begrippen gelijk staat aan een revolutie.

Opvallend veel steun krijgt de SP overigens uit de hoek van PVV en FvD. Op extreemrechtse blogs en de hashtag #PVV denkt men een nieuwe bondgenoot gevonden te hebben. Ook bekende fascistische opinieleiders als Ebru Umar en Jan Dijkgraaf spraken op Twitter hun waardering uit voor het filmpje.

AANVULLING

De SP was gesommeerd om vanmiddag vóór 16.00 uur de clip aan te passen en rectificatie te plaatsen, zei Ruben L. Oppenheimer eerder op Radio1. SP-voorzitter Ron Meyer liet daarop weten dat hij het aan het uitzoeken is en als er een fout gemaakt is dat ze die vandaag nog rechtzetten.

Op de sommatie tot het plaatsen van een rectificatie heeft de SP niet gereageerd. “We beraden ons op nadere stappen,” aldus NVJ-advocaat Mira Herens.

Villamedia

Omdat goede smaak de SP nu eenmaal vreemd is, is Rutte vervangen door een zelfgemaakt trekpoppetje met een hoofd dat sterk moet lijken op dat van Rob Jetten.

Uitgelichte afbeelding: SP-voorzitter Ron Meyer. Door Vincent Offermans – wikiportret.nl, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67094244