Solidair met vluchtelingen in Griekenland: “Ik wilde niet langer langs de zijlijn staan”

Arne (26) en Thomas (33) brachten hun zomer door in Griekenland. Niet om er van de zon en het strand te genieten, maar om mee te helpen met de opvang van de daar gestrande vluchtelingen. In dit interview vertellen ze uitgebreid over hun ervaringen.

Waarom zijn jullie in Griekenland vluchtelingen gaan helpen?

Arne: Ik ben een afgestudeerd filosoof. Ik zie mijzelf als socialist en loop al een aantal jaren mee in het activistisch circuit. Na mijn afstuderen heb ik een kantoorbaan gehad, totdat ik besloot mijn koffers te pakken om voor een periode van langer dan 3 maanden met vluchtelingen te werken in Griekenland. Ik wilde niet langer aan de zijlijn staan van deze humanitaire catastrofe. Niet alleen wilde ik op iedere mogelijke manier proberen de situatie van de vluchtelingen te verbeteren, ik wilde tevens getuige zijn van wat er gebeurde en met eigen ogen zien hoe deze mensen getroffen werden door inhumaan Europees beleid.

Thomas: Ik ben archeoloog en leerkracht. Ik ben internationalistisch humanist en sta al op de barricades van voor ik effectief kon staan. Deze zomer was ik in Athene om te werken met vluchtelingen. Ik sluit me aan bij Arne. Ik heb de voorbije drie jaar les gegeven, vooral vakken die betrekking hebben op de mens en maatschappij, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en filosofie. Met de school deden we wel wat projecten en individueel heb ik onder andere bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen gevrijwilligd, maar ik voelde me nog te ver van de situatie verwijderd. Ik wou dichterbij gaan om meer vat te kunnen hebben op wat er aan de hand was. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be