Slopen in bezet gebied Palestina gaat onverminderd voort

Israel heeft maandag acht gebouwen omver gehaald in de Bedoeïenengemeenschap Maazi Jaba in het omstreden ”E1 gebied” dat de link vormt tussen Oost Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim. De bewoners werden gedwongen zelf drie gebouwtjes te slopen. Achtentwintig mensen, van wie 18 kinderen onder de leeftijd van zestien, werden dakloos.
Een woordvoerder van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN, bevestigde de sloop. Het ging om vijf gebouwen voor menselijke bewoning, een dierenverblijf en drie externe keukens.
Israel is buitengewoon actief met het slopen dit jaar, met name onder Bedoeïenengemeenschappen. Dit jaar is het aantal gebouwen dat in 2015 werd gesloopt al ruimschoots gepasseerd.

Bron

Huizen van de Palestijne inwoners van Silwan bij Jeruzalem hebben de laatste tijd weer veel schade opgelopen als gevolg van opgravingsactiviteiten onder het stadsdeel, zo heeft het Wadi Hilweh Informatiecentrum, het informatiecentrum van de bewoners maandag meegedeeld.
Onder het stadsdeel wordt al jaren gegraven door Elad, een organisatie van kolonisten die daar een bijbels pretpark en ”archeologische” bezienswaardigheid, Stad van David genaamd, aanlegt.
De opgravingen begonnen in 2007 en veroorzaakten al onmiddellijk problemen zoals verzakkingen. De bewoners wisten via het hooggerechtshof het werk 14 maanden stilgelegd te krijgen. Maar daarna begon het weer met als gevolg gaten in de weg, scheuren in muren en verzakkingen van wallen en van muren van de moskee.

Verder lezen.

Het Israeliche leger heeft dinsdagmorgen het huis in Dura (district Hebron) gesloopt van Muhammad Abd al-Majid Amayreh, die sinds 4 juli in een Israelische gevangenis zit op verdenking van medeplichtigheid aan de dood van de rabbijn van de nederzetting Otniel, Miki Mark. Amayreh, die door de Israelische pers Omayreh wordt genoemd, werd gearresteerd enkele dagen nadat de auto van de familie Mark vanuit een rijdende auto op Weg nummer 60 tussen de nederzettingen Beit Haggai en Otniel tn zuiden van Hebron onder vuur was genomen. De auto van rabbijn Mark sloeg over de kop. De kolonistenrabbijn zelf werd gedood, zijn vrouw raakte ernstig gewond en twee van zijn kinderen raakten licht gewond.
Amayreh, een lid van de Palestijnse veiligheidstroepen, zou tegenover de Shin Bet tijdens zijn verhoren hebben bekend dat hij de auto bestuurde van waaruit geschoten werd. De schutter zelf, Muhammad al Faqih, werd tijdens een zogenaamde ”pressure cooker arrestatie”, die gewoonlijk de dood van de arrestant met zich meebrengt, gedood met een aantal anti tank raketten, waarmee ook het huis werd verwoest waarin hij zich had verschanst. Ook Faqihs broer Sahjid en diens neef Muaz werden later gearresteerd wegens het helpen verbergen van Muhammed Faqih en diens wapen. Het wapen en Amayrehs auto zijn in beslag genomen.

Verder lezen.