Slachtoffers luchtvervuiling meer dan aids en malaria samen

Elk jaar sterven 3 miljoen mensen te jong door luchtvervuiling. Dat aantal kan nog verdubbelen tegen 2050. Verrassend genoeg is de landbouw bij de belangrijkste oorzaken. Dat zeggen wetenschappers van het Duitse Max Planck-Instituut in het tijdschrift Nature.

Elk jaar sterven wereldwijd 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, meer dan de slachtoffers van aids en malaria samen. De meeste slachtoffers van luchtvervuiling vallen door fijn stof, kleine stofdeeltejs die diep in de longen doordringen en er onder meer longkanker, hartaandoeningen en beroertes veroorzaken.

Er is ook niet meteen beterschap in zicht. Als er niet wordt ingegrepen, zal het aantal vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling tegen 2050 verdubbelen, voorspelt een studie door het Duitse Max Planck-Instituut.

De werkelijke tol is waarschijnlijk nog zwaarder want de wetenschappers hielden geen rekening met luchtvervuiling binnenskamers, wat naar schatting nog 3,4 miljoen slachtoffers per jaar maakt. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be