Situatie rond Noord-Korea dreigt te escaleren

Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC bereiden de VS een ‘preventieve’ luchtaanval voor op Noord-Korea, mocht dat land opnieuw een nucleaire test uitvoeren.  NBC – een redelijk betrouwbare zender – zegt dit gehoord te hebben van verschillende bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Twee oorlogsbodems van de VS, beiden bewapend met Tomahawk-raketten, bevinden zich daartoe in de buurt van het Noord-Koreaanse schiereiland.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat het bericht onjuist is, maar Reuters meldt dat het Pentagon weigert het bericht te bevestigen of te ontkennen.

Uiteraard wijst Noord-Korea met een beschuldigende vinger naar de VS. Volgens de Noord-Koreanen zijn met name Trump’s “agressieve tweets” verantwoordelijk voor de huidige escalatie. Noord-Korea zegt dat de Amerikanen de pot op kunnen. Wanneer Noord-Korea zin heeft een nucleaire test uit te voeren doet het dat: discussie gesloten. Algemeen wordt verwacht dat de Noord-Koreanen morgen de geboortedag van Kim il-Sung (de stichter van het land) zullen ‘vieren’ met een nucleaire test.

Zowel Rusland als China zien de bui al hangen: beide landen hebben iedereen opgeroepen de kalmte te bewaren, een oproep waar wij ons van harte bij aansluiten. Volgens China levert een militaire confrontatie met Noord-Korea niemand iets op. De Chinese Minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, verklaarde tegen Reuters dat “militair optreden deze kwestie niet oplost”. De Chinezen, die niet zitten te wachten op een oorlog – en al helemaal niet op een nucleaire escalatie – aan hun grens, zijn van mening dat het probleem alleen middels een politiek proces opgelost kan worden.