Shell daagt Greenpeace voor de rechter

Shell eist een gerechtelijk verbod op alle Greenpeace-protesten in de buurt van of op de Brent olieplatforms, in het Britse deel van de Noordzee. De oliemaatschappij komt met deze eis na een veilig en vreedzaam protest van Greenpeace International en Greenpeace Nederland op 14 en 15 oktober.

Greenpeace protesteerde tegen de plannen van Shell om delen van vier oude olieplatforms in het Brent olieveld te laten staan. In de opslagtanks van drie van de platforms zit nog meer dan 11.000 ton olie[1], die uiteindelijk in zee terecht zal komen. Actievoerders beklommen de Brent Alpha en Bravo en hingen spandoeken op met de tekst: ‘Shell, clean up your mess!’ en ‘Stop Ocean Pollution’. Ook schilderden ze de woorden ‘toxic waste’ op een van de platforms.

Met dit gerechtelijk verbod komt Shell achter Greenpeace aan. De oliegigant wil Greenpeace ervan weerhouden om ooit nog te protesteren op deze Brent platforms. Donderdag 28 november staan Greenpeace International en Greenpeace Nederland voor de Schotse rechtbank om het recht op protest te verdedigen.

Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland: “Het is van de zotte dat Shell probeert het recht op protest in te perken. Over de hele wereld gaan miljoenen mensen de straat op, omdat zij willen dat er actie wordt ondernomen voor het klimaat. Nu probeert Shell, wereldwijd een van de grootste vervuilers, dit fundamentele recht op protest van ons af te pakken. Het laat zien dat de groene beweging aan het winnen is. Niemand krijgt ons stil, ook Shell niet.”

Daniel Simons, Senior Legal Counsel bij Greenpeace International: “Greenpeace heeft meerdere keren formeel bezwaar gemaakt tegen de plannen van Shell om zo’n 11.000 ton olie in de Noordzee achter te laten. Maar soms zijn gesprekken achter de schermen niet genoeg. Wanneer de autoriteiten op het punt staan een milieuramp goed te keuren, is het ieders recht om deze vervuilende industrie publiekelijk ter verantwoording te roepen.”

In 1998 zijn alle leden van de OSPAR-commissie het eens geworden over een verbod op het storten van installaties en platforms in de Noordoost-Atlantische Oceaan. Shell heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk om een ontheffing verzocht.

Persbericht Greenpeace