SheepDogging

Vraag me niet waarom, maar ik word elke ochtend wakker met het Radio 1 journaal. Daar heb ik meestal snel genoeg van, maar vanochtend werd het zowaar leuk.

Een Razende reporter van Radio 1 was vroeg in de morgen opgestaan en in de auto gestapt om een belangrijke nieuwsgebeurtenis in Tilburg te verslaan.

Hans Smolders, de voormalig chauffeur van Pim Fortuyn en rechtse spring-in-’t-veld, die een plaatselijk partijtje heeft in Tilburg: de LST (lijst Smolders Tilburg), gaat vanavond (10 dec.2018) in de gemeenteraad van Tilburg de strijd aan met de cultuurwoordvoerders van de stad. Hij wordt gesteund door de plaatselijke JOVD (jongerenafdeling van de VVD).

Het gaat allemaal om een kunstwerk van kunstenaar John Körmeling; een op rails rijdend huis op een rotonde, dat op dit moment stuk is en dus gemaakt moet worden en dat kost geld, wel 45 duizend euri.

Dat was toch van de gekke. Van onze belastingcenten. Daarom was hij een petitie gestart om dat lelijke huis te laten verwijderen. Resultaat: 1500 ondertekenaars. Dat lieten de voorstanders niet op zich zitten, dus die hielden ook een petitie met als resultaat: 1800 handtekeningen.

Er is nog meer over te vertellen maar daar zal ik de nu al gapende lezer niet mee lastig vallen. (Hans zou het liefst zien dat de hele kunstbegroting werd afgeschaft.) Wel vond ik het interessant om een deel van het gesprek hier letterlijk weer te geven: H=Hans Smolders en I=de interviewster

H-Maar als nou 80% van de bevolking walgen van dat huis en dat is ook echt zo,

I- Hoe weet u dat..80%? (Goede Vraag, I!)

H-Iedereen is het er mee eens dat ik weet wat er in die wijk van Tilburg speelt en je ziet het op internet en je ziet het in de wijken. Iedereen praat erover in de stad. Ik word er continue op aangehouden (sic) als ik door de stad heen fiets of loop of..eh..bij..bij bijeenkomsten. Ja mensen zijn het zat!

I – Want er is tegelijkertijd ook een tegenpetitie van voorstanders, die hebben ook al behoorlijk wat handtekeningen opgehaald.

H- Ja, dat is een heel klein groepje mensen die in de cultuursector zitten en die er ook een beetje afhankelijk van zijn en ik moet ze een compliment geven die kunnen best wel wat mensen bij elkaar zien te schrapen in een korte tijd. Maar ja, dat komt door heel Nederland. Dat zijn de kunstminnende mensen, een beetje de boven ons gestelden, die voor het volk, het gepeupel wel even willen laten zien wat kunst is.

Vooral de laatste zin trok mijn aandacht. Ja, dacht ik, Hans weet hoe het werkt. Je moet je identificeren met het gewone volk, die ‘de boven ons gestelden’ haten en vooral hun minachting. De 80% eerlijke hardwerkende Nederlanders, die geen tijd hebben voor beuzelarijen van vrijgestelden. Alleen op die manier kun je je rechtse plannetjes (samen met de JOVD, natuurlijk) verwezenlijken. In Amerika noemen ze dat ‘SheepDogging’. Je werpt jezelf op als Robin Hood, die de elite te lijf gaat en drijft je volgers naar de klauwen van de macht. De ‘gewone mens’ wordt daar geen zier beter van, integendeel.

Daarom is het zo ingewikkeld om een goede manier te vinden om rechts de wind uit de zeilen te nemen. Dat vertrouwde zwart/wit plaatje werkt niet. Het moet allemaal subtieler. Alles gaat om het winnen van vertrouwen en het aanbieden van échte oplossingen voor reële problemen.

En…Er is altijd wel een Radio1 reporter die om 5 uur ’s morgens opstaat om wakker Nederland in slaap te sussen.