Senegal grijpt in met militaire middelen in Gambia

Het Senegalese leger is Gambia binnengetrokken, nu president Yahya Jammeh blijft weigeren terug te treden voor de nieuw verkozen president Adama Barrow.

Het was te verwachten dat Jammeh niet zou toegeven. Yahya Jammeh is in de loop der decennia namelijk een complete gek gebleken/geworden, die onder andere beweert over magische krachten te beschikken waarmee hij Aids kan genezen. Met zo iemand valt natuurlijk niet te praten.

Onbevredigend als het mag zijn, vaak is de beste oplossing zo iemand gewoon een veilige uitweg te bieden, om er vervolgens nooit meer iets van te hoeven horen. Alhoewel hij als piepklein landje met dito leger natuurlijk ook maar heel weinig kan uitrichten, dus veel keuze zal hij niet hebben. Zijn legerleider had ook al gezegd zijn troepen niet in een zinloze strijd te willen werpen.

Het zou mooi zijn als Ecowas, de West-Afrikaanse landenbond, dit opgelost krijgt. Ook zou het mooi zijn als onder een nieuw bewind Gambia een betere band met Senegal krijgt, waar het geografich gezien natuurlijk gewoon deel van uitmaakt.