Seksueel geweld hindernis voor duurzame vrede

Seksueel geweld wordt steeds vaker gebruikt als terroristische tactiek en moet gezien worden als een veiligheidskwestie, stellen medewerkers van de Verenigde Naties.

Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad deze week met lidstaten en afgevaardigden van ngo’s, werd gesproken over manieren om seksueel geweld in oorlogssituaties tegen te gaan.

“Veel vrouwen hebben in hun dagelijks leven al met geweld te maken, in hun huishouden en gezin. Gewapende conflicten verergeren deze omstandigheden alleen maar”, zei Amina Mohammed, plaatsvervangend secretaris-generaal. Ze verwees naar een vorige maand verschenen rapport waarin talloze gevallen van seksueel geweld voor “strategische” doeleinden werden gedocumenteerd in negentien landen.

Jezidi’s

In Irak worden nog steeds bijna tweeduizend Jezidi-vrouwen als slaven gehouden door de Islamitische Staat (IS). Deze vrouwen zouden volgens berichten verhandeld worden en ook gediend hebben als menselijk schild tijdens operaties van IS in Mosul.

In Myanmar zei meer dan de helft van de vrouwen met wie het VN-Mensenrechtenbureau (OHCHR) had gesproken, slachtoffer te zijn geweest van enige vorm van seksueel geweld. Volgens de VN is hierbij mogelijk sprake van systematisch geweld tegen de Rohingya-minderheid in het land.

Ontheemde vrouwen en meisjes lopen verhoogd risico. Van hen heeft ongeveer één op de vijf te maken met een vorm van seksueel geweld.

De VN-missie in Zuid-Soedan documenteerde bijna zeshonderd incidenten in 2016. In de meeste gevallen ging het daarbij om vrouwen en meisjes, in sommige gevallen om kinderen die nog geen tien jaar oud waren. De meeste incidenten hadden plaats bij checkpoints van het Soedanese Volksbevrijdingsleger, in de buurt van aangewezen beschermde gebieden. Het seksueel geweld zou gebruikt worden om bevolkingsgroepen te straffen voor hun etnische achtergrond, of voor veronderstelde steun aan oppositiegroepen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be