“Seize the time!” Angela Davis en de vijftigste verjaardag van de Black Panther Party

50 jaar geleden, op 15 oktober 1966, één jaar na de moord op Malcolm X, richtten Huey P. Newton en Bobby Seale de Black Panther Party for Self-defence (BPP) op. De partij zou maar zestien jaar bestaan: in 1982 werd het laatste partijbureau gesloten. En toch, ook al zijn vele van zijn leiders en militanten ofwel dood ofwel, zoals Mumia Abu-Jamal, nog altijd in de gevangenis, de inspiratie die de BPP gaf aan een hele generatie van jonge revolutionairen over de hele wereld, leeft nog altijd voort.

“We moeten de vijftigste verjaardag van de stichting van de Black Panther Party vieren!” schrijft Angela Davis in haar recente boek “Freedom is a constant struggle, Ferguson, Palestine and the foundations of a movement ”(pg 81). “De Partij is erin geslaagd de verbeelding van de jeugd in heel de Verenigde Staten los te werken… Ook in andere landen zijn er organisaties opgezet volgens het model van de Panthers. Zoals in Nieuw-Zeeland waar de Maoris, die tegen het racisme vochten in hun land, een Black Panther Party oprichtten. Er was een BPP in Brazilië, één in Israel.”(pg 138).

In Brussel is er deze maand alvast in de Pianofabriek een bijzonder mooi eerbetoon aan de Panthers met de tentoonstelling “Black Panther Lives Matter” van het Collective Krasnyi, met werk van Manu Scordia (te bezichtigen tot 29 oktober). Er is le cinéma d’Attac die voor deze vijftigste verjaardag de film “In prison, my whole life” van Marc Evans over ex-Black Panther Mumia Abu Jamal programmeert (cinéma Aventure 19 okbtober). Er is het stuk Malcolm X van Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens dat vanaf oktober in theaterzalen te zien is.

Verbazingwekkend, een eerbetoon aan de Panthers, als je bedenkt dat het gaat over een organisatie die ooit beschreven werd als “de gevaarlijkste onder de gevaarlijken”. In 1968, riep Edgar Hoover, de chef van het FBI, de BPP uit tot staatsvijand nummer 1, toen hij verklaarde: “de Black Panther Party vormt de grootste bedreiging voor de interne veiligheid van het land. Zijn leden zijn geschoold in de Marxistisch-Leninistische ideologie en de gedachte van de Chinese communistische leider Mao Tse-tung. Ze hebben talrijke aanvallen tegen politie op hun actief en zijn in gewelddadige confrontaties met de politie betrokken in het hele land. De leiders van de Black Panther Party reizen doorheen heel de Verenigde Staten om hun gospel van haat en geweld te prediken, niet alleen bij de bewoners van de getto’s, maar ook aan scholen en universiteiten.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be