Schutter Thousand Oaks geïdentificeerd

De man die vandaag in een bar in de Californische stad Thousand Oaks 12 mensen doodschoot, is geïdentificeerd als de 29-jarige David Ian Long. Voordat de politie hem kon bereiken joeg Long zichzelf een kogel door het hoofd.

Volgens NBC News reed hij in de auto van zijn moeder – bij wie hij inwoonde – naar de bar. Eenmaal gearriveerd schoot hij eerst een  gewapende beveiliger en een cassière neer. Daarna gooide Long een aantal rookbommen in de zaal en opende hij het vuur op de aanwezigen met een 45 kaliber Glock. Het wapen had hij legaal gekocht.

Toen de politie arriveerde opende hij het vuur op de agenten. Een van hen raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Long zou tenminste 30 kogels afgevuurd hebben. Volgens getuigen wekte hij de indruk goed om te kunnen gaan met een vuurwapen.

Het motief van Long is vooralsnog een raadsel. Tijdens de schietpartij heeft hij geen woord gezegd.

In de bar vond juist de wekelijkse Country Night plaats. Tragisch detail: een aantal mensen in de bar was ook aanwezig op het countrymuziekfestival Route 91 Harvest in Las Vegas, waar Stephen Paddock op 1 oktober vorig jaar 58 mensen doodschoot.

Aanvulling: Long was een veteraan met ernstige psychische klachten. Blijkbaar kon hij echter probleemloos een handvuurwapen kopen. En dan heeft Californië voor Amerikaanse begrippen nog een strenge wapenwetgeving.