Schutter Orlando was vaste bezoeker nachtclub

Omar Mateen, de man die zondag in Orlando, Florida, 49 bezoekers van een LGBT-nachtclub doodschoot, blijkt zélf een vaste bezoeker van de club te zijn geweest. Daarnaast maakte hij gebruik van Jack’d , een dating app voor homoseksuele mannen. Naar nu blijkt was Mateen al 3 jaar een regelmatige bezoeker van de club, waar hij bekend stond als een stevige drinker die met een slok op tamelijk agressief kon worden.

Een voormalige klasgenoot van Mateen op de politie-academie heeft verklaard dat Mateen volgens hem homoseksueel was, maar er niet voor uit durfde komen.

Omar_Mateen
Omar Mateen. Foto: wikipedia

Van een link met ISIS lijkt geen sprake te zijn. ISIS claimt routineus élke gewelddaad die ook maar vaag door haar geïnspireerd lijkt te zijn, met als doel het beeld te creëren van een alomtegenwoordige terreurorganisatie. Een beeld dat door islamofoben natuurlijk maar al te graag bevestigd wordt.

Ook aan Mateen’s eigen uitlatingen kan waarschijnlijk weinig waarde worden gehecht. In het verleden claimde hij banden te hebben met de broers Tsarnaev (aanslag tijdens marathon in Boston), met Al Qaeda en met Hezbollah. Het sjiitische Hezbollah is de doodsvijand van het soennitische ISIS, beide organisaties staan elkaar in Syrië naar het leven. Soennitisch of sjiitisch: voor Mateen was het blijkbaar allemaal hetzelfde, de organisatie die op een geven moment op de eerste plaats van de terrorisme-hitparade stond kon op zijn loyaliteit rekenen. In alle gevallen concludeerde de FBI overigens dat Mateen maar wat zat te zwetsen en in werkelijkheid helemaal niet over dergelijke contacten beschikte.

Al met al blijft er van het beeld van een door ISIS geïnspireerde jihadist weinig over. Er ontstaat eerder het beeld van een man die hopeloos met zijn eigen seksualiteit in de knoop zat, mogelijk een “closet gay” die zich schuldig voelde over zijn seksuele gevoelens. Met jihadisme en de ‘radikale islam’ heeft het allemaal weinig te maken, met homofobie en seksuele repressie des te meer.