Schutter Nieuw-Zeeland gedreven door extreemrechtse ideologie

De Australische terrorist Brenton Tarrant heeft op internet een manifest verspreid waarin hij zijn daden motiveert. Het is een weinig coherent schrijven, maar in tegenstelling tot Breivik – van wie Tarrant een groot fan is – weet Tarrant zich wel te beheersen. Breivik kwam met een manifest van 1200 pagina’s, Tarrant houdt het bij 74.

Inhoudelijk is het allemaal weinig bijzonder. De Australiër doet weinig meer dan alle Alt-Right (lees: fascistische) talking points nog eens op te sommen. Enkele punten:

– Tarrant noemt zichzelf een ‘gewone, Witte man’, afkomstig uit een arbeidersgezin. Hij zegt een gelukkige jeugd te hebben gehad. Enige belangstelling voor studeren heeft hij naar eigen zeggen nooit gehad. Hij haalde nipt zijn diploma voor de middelbare school en een universitaire opleiding heeft hij zelfs nooit overwogen.

– Tarrant betitelt zichzelf as ‘eco-fascist’, maar dat ‘eco’ mag je gerust vergeten, ecologische overwegingen spelen in de rest van zijn betoog geen enkele rol.

– Hij zegt direct geïnspireerd te zijn door de daden van de Noorse terrorist Anders Breivik, die hij bewondert en consequent betitelt als ‘Knight Justiciar Breivik’. Opmerkelijk: Tarrant zegt contact te hebben gehad met Breivik en diens ‘zegen’ te hebben ontvangen. Waarschijnlijk is dat overigens grootspraak.

– Tarrant beroept zich op de omvolkingstheorie, een complottheorie die buitengewoon populair is in extreemrechtse kringen en in Nederland o.a. wordt verspreid door Thierry Baudet. Volgens die theorie proberen sinistere krachten – de EU, joden – de witte Europese bevolking te vervangen door zwarte mensen/moslims.

– Naast immigratie maakt Tarrant zich met name zorgen over het lage geboortecijfer onder witte mensen in Europa. Witte vrouwen moeten volgens hem meer kinderen baren, een mening die ook de nazi’s al toegedaan waren. Zolang immigranten uit Afrika en het MO binnen blijven komen, is dat volgens Tarrant echter dweilen met de kraan open:

Due to mass immigration we lack the time scale required to enact the
civilizational paradigm shift we need to undertake to return to health and
prosperity.
Mass immigration will disenfranchise us,subvert our nations, destroy our
communities, destroy our ethnic binds, destroy our cultures, destroy our
peoples.
Long before low fertility levels ever could.Thus, before we deal with the
fertility rates, we must deal with both the invaders within our lands and
the invaders that seek to enter our lands.
We must crush immigration and deport those invaders already living on
our soil. It is not just a matter of our prosperity, but the very survival of
our people.

– Tarrant hoopt met zijn acties te bereiken dat er een burgeroorlog uitbreekt tussen immigranten en de ‘oorspronkelijke bevolking’ van Europa: “To incite violence, retaliation and further divide between the European people and the invaders currently occupying European soil”. Een streven overigens dat hij deelt met ISIS. Ook die organisatie wil de ‘grijze zone’ waarin moslims en niet-moslims vreedzaam samenleven uitwissen.

– Tarrant zegt het besluit tot actie over te gaan genomen te hebben na de nederlaag van Le Pen tegen Macron bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017. Met Le Pen heeft Tarrant weinig – slappe hap, in zijn ogen – maar het was natuurlijk duizend keer beter dan de ‘globalist, capitalist, egalitarian’ Macron. Dat zelfs een halfzachte ‘quasi-nationalist’ als Le Pen geen enkele kans maakte, kwam voor Tarrant als een schok:

Despite this ridiculous match up, the possibility of a victory by the
quasi-nationalist was at least, to myself, a sign that maybe a political
solution was still possible.The internationalist, globalist, anti-white,
ex-banker won. It wasn’t even close. The truth of the political situation in
Europe was suddenly impossible to accept.My despair set in.My belief in
a democratic solution vanished.

– Tarrant zegt geen lid te zijn van enige extreemrechtse organisatie en volledig op eigen initiatief te hebben gehandeld, al ontkent hij niet over contacten te beschikken binnen het extreemrechtse milieu. Hij voegt er echter aan toe dat er honderdduizenden mensen zijn die bereid zijn in zijn voetsporen te treden. Die ‘honderdduizenden’ is waarschijnlijk sterk overdreven, maar dat er honderden – zo niet duizenden – gefrustreerde jonge witte mannen rondlopen die bereid zijn tot terreur over te gaan om hun politieke doelen te bereiken, hoeft niet betwijfeld te worden. Westerse veiligheidsdiensten waarschuwen daar al geruime tijd voor.