Schouwburg Hengelo niet meer gesponsord door wapenfabrikant Thales

Het lijkt erop dat Schouwburg Hengelo wapenfabrikant Thales als sponsor heeft laten vallen. Thales is één van Europa’s grootste wapenexporteurs en een belangrijke profiteur van het militariseren van grenzen. Met zijn producten draagt Thales bij aan oorlogen, repressie en geweld tegen vluchtelingen.

In juni 2018 schreef Stop the War on Migrants een brief aan diverse organisaties en evenementen die door Thales gesponsord werden, met de vraag hun relatie met het controversiële bedrijf te beëindigen. Veel van hen waren verbonden met de belangrijkste vestigingsplaatsen van Thales in Nederland, Hengelo en Huizen.

Terwijl de meeste aangeschrevenen niet reageerden, of met slechte smoesjes kwamen aanzetten, liet de Schouwburg ons weten dat het zou heroverwegen of het het sponsorcontract, dat dit voorjaar afliep, zou verlengen.

Samen met het lokale initiatief VEDAN (Vredes- En DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad), hielden we ook een kleine flyeractie bij de ingang van de Schouwburg, voorafgaand aan een concert van Guus Meeuwis in september 2018.

We hebben sindsdien niets meer van de Schouwburg gehoord, maar Thales is stilletjes verdwenen van de lijst van sponsoren, waar het eerder onder de kop ‘Hoofdsponsoren’ te vinden was.

Door Stop the War on Migrants

Eerder verschenen bij Indymedia