Schotland verandert ook zonder referendum

Afgelopen september vond in Schotland een onafhankelijkheidsreferendum plaats dat besliste over de toekomst van het land. Daarbij diende de bevolking één simpele vraag te beantwoorden: ‘Zou Schotland een onafhankelijk land moeten zijn?’ Van de stemgerechtigde burgers koos 55,3 procent voor ‘NO’, 44,7 procent vinkte de optie ‘YES’ aan. Op die manier bleef Schotland deel van het Verenigd Koninkrijk.

Op het eerste gezicht veranderde er dus niets. Niettemin valt op dat het referendum diverse diepgaande gevolgen had voor Schotland en haar inwoners. Dat valt al af te leiden uit beweringen van nieuwbakken Schots premier Nicola Sturgeon.

Sturgeon is eveneens partijvoorzitter van de SNP. De nationalistische, linkse Scottish National Party is momenteel de grootste van Schotland en maakte het referendum mogelijk. De partij ijvert al lang voor een onafhankelijk Schotland. Sturgeon noemde het referendum recentelijk in een opiniestuk op Newsnet.scot “de belangrijkste democratische gebeurtenis” uit haar leven. Vlak na het referendum beweerde ze zelfs op de BBC dat “Schotland nooit meer hetzelfde zal zijn”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)