Scholen, bouwmarkten en eID maken kans op Big Brother Award

Over de publieksprijs van de Big Brother Awards heb ik hier al geschreven. Maar er is ook een expertprijs, waar je publiekelijk niet voor kunt stemmen. Er zijn de volgende genomineerden: scholen, bouwmarkten en het eID stelsel. Misschien vreemd, dat ook een bouwmarkt genomineerd is, of een school. Tot je dit leest:

Dertien privacyexperts hebben scholen, bouwmarkten in de omgeving Ede en het eID Stelsel genomineerd voor de Big Brother Award, de jaarlijkse terugkerende prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland die door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wordt georganiseerd.

De directe aanleiding voor de nominatie van de Nederlandse scholen is het nieuws dat scholen op grote schaal gegevens van leerlingen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. “Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden”, zegt columnist Maxim Februari in zijn nominatie. Van kinderen die anno 2014 opgroeien wordt meer informatie opgeslagen en geanalyseerd dan ooit.

Volgens Bits of Freedom zijn hiervoor tal van verantwoordelijken aan te wijzen, van ministers tot commerciële partijen, maar de burgerrechtenbeweging sluit zich graag aan bij het argument van Februari dat juist de scholen hier een grote verantwoordelijkheid laten liggen. “Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn.”

Bouwmarkten

De bouwmarkten in omgeving Ede zijn genomineerd vanwege het feit dat ze vrijwillig de politie laten meekijken naar beelden van klanten die “verdacht gereedschap” als grote schroevendraaiers kopen. Dat het overgrote deel van hun klanten dit gereedschap koopt voor niet-criminele doeleinden maakt de bouwmarkten blijkbaar niet uit. “Als we zo gaan beginnen, dan heb ik nog wel een paar tips van andere zaken waar de politie eens scherper op moet gaan letten”, zegt Jaap-Henk Hoepmanin zijn nominatie. “Bijvoorbeeld: creditcards, pennen, computers…” (Bron)

De dappere nieuwe wereld, op naar ’t licht.