Schilderswijk Den Haag: consequent en dodelijk politiegeweld

Mitch Henriquez, de man uit Aruba die zaterdagavond overleed nadat hij door de Haagse politie was opgepakt, kwam om het leven door verstikking. Dat blijkt uit de autopsie. Er loopt een onderzoek tegen de agenten die betrokken waren bij de arrestatie. Ondertussen is het al drie nachten onrustig in de Haagse Schilderwijk. En dat is geen toeval.

Dat Mitch Henriquez stierf door een acuut zuurstoftekort, is niet bepaald een verrassing. Wie de amateurbeelden bekijkt van de arrestatie, ziet duidelijk hoe de Arubaan op de grond ligt terwijl verschillende agenten boven op hem zitten. Op een bepaald moment drukt een agent ook een knie in de hals van Henriquez.

Verder is op de beelden te zien hoe Henriquez reeds bewusteloos is wanneer de agenten hem in het politiebusje werken. Het stond in schril contrast met de eerste verklaring van de politiediensten. Die beweerden dat Henriquez onderweg naar het politiekantoor onwel was geworden.

Wat ook niet te rijmen viel met de verklaring van de politie: een foto die opdook van Henriquez in het ziekenhuis. Op de foto is een comateuze man te zien, met een erg opgezwollen en toegetakeld gezicht.

En gisteren was er dus de lijkschouwing, waaruit blijkt dat Henriquez wel degelijk gestorven is door acuut zuurstoftekort. De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn nu op non-actief gezet en in verdenking gesteld. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be