Schietincident in tram nabij 24 Oktoberplein #Utrecht (met updates)

Vanmorgen rond kwart voor elf heeft er in een tram in Utrecht een schietpartij plaats gevonden. Daarbij zijn vijf gewonden en drie doden gevallen.

De politie wil nog geen nadere informatie geven over het aantal slachtoffers noch of er meerdere daders zijn. Een vermoedelijke dader is hoogstwaarschijnlijk met een auto ontsnapt en voortvluchtig.
De politie onderzoekt nu de zaak.


UPDATES

19:30 De verdachte is aangehouden, zo bleek aan het eind van een persconferentie gehouden door burgemeester Van Zanen.

Over het motief is nog geen uitsluitsel, liet Van Zanen weten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter vanuit een terroristisch motief handelde. De politie onderzoekt momenteel ook of het motief van de schutter in de relationele sfeer ligt, meldt een woordvoerder. (nu)

16:20 Er komen verkiezingen aan, dus krijgen we weer het voorspelbare geblaat over ‘onze waarden’.  Dat het motief van de dader niet bekend is en best eens persoonlijk zou kunnen zijn, doet er dan blijkbaar even niet toe:


16:10 Het AD zet het strafblad van Tanis op een rijtje. Daar kan Tony Soprano nog een puntje aan zuigen:

Maar al eerder zag hij een politiebureau van binnen. Zo werd hij in 2013 verdacht van een poging doodslag. Toen schoot hij bij een flat op straat met een vuurwapen.

De afgelopen jaren werd hij verdacht van een poging inbraak in een vrachtauto, zou hij een winkeldiefstal hebben gepleegd, beledigde en bedreigde hij een een agent door hem in het gezicht te spugen en zou hij dronken in een auto hebben gereden. Ook moest hij zich bij de rechter verantwoorden voor een poging winkeldiefstal en een poging winkeldiefstal, het vernielen van een ruit en stond hij terecht voor het helen van navigatiesystemen.

16:05 Een getuige bij de NOS:

Mensen in zijn coupé kwamen in actie en probeerden weg te komen. “In eerste instantie probeerde iemand de deur open te trappen, die ging gelukkig open. Volgens mij deed de conducteur dat.” De passagiers sprongen naar buiten. “Toen hoorde ik links van me ook schoten en dacht ik: dit is groter. Daarna ben ik heel hard gaan rennen.”

In Molenaars beleving liep de dader heel doelgericht op het groepje af. “Het leek alsof hij diegene nog een keer wilde pakken, of misschien de mensen die haar aan het helpen waren.” Terwijl hij wegliep zag hij mensen bukken achter auto’s: “Net een Amerikaanse western.”

Hoe de dader eruitzag kan hij zich niet meer herinneren. “Hij kwam vrij jong over en had een jack aan. Maar ik zou geen gezicht kunnen herkennen.”

15:50 Er is een reactie van Willem-Alexander en Maxima


15:35 Tanis is – voorzichtig uitgedrukt – geen onbekende van de politie:


15:20 Meer over de (vermoedelijke) dader:


15:15 Formele bevestiging dat Tanis recentelijk nog voor de rechter stond i.v.m. een verkrachtingszaak:


15:05 Uiteraard allemaal met het gebruikelijke voorbehoud, maar het begint nu toch wel serieus te lijken op een wraakneming:


15:00 Baudet is niet de enige van het fascistische contingent die denkt hier munt uit te kunnen slaan:


14:50 FWIW: de dader stond twee weken terug blijkbaar nog voor de rechter i.v.m. een verkrachtingszaak. Het zou dus om een wraakneming kunnen gaan. Vraag is dan wél waarom Tanis meerdere mensen neerschoot:


14:40 Alle politieke partijen hebben hun verkiezingscampagne opgeschort, met uitzondering van….. Baudet en co. Schaamteloos.


14:35  De 37-jarige Gökmen Tanis wordt door de politie verdacht van de schietpartij:


13:35
Politie roept mensen op die beelden gemaakt hebben deze met hun te delen.

13:25
Alle gewonden zijn nu afgevoerd naar het ziekenhuis. Er zijn licht en zwaar gewonden. Het exacte aantal gewonde wordt in de loop van de middag bekend gemaakt.
In het het land krijgen moskeeën het verzoek de deuren te sluiten.

13:07
Er is onduidelijkheid of er een tweede schietpartij is geweest nabij een moskee. Hiervan is geen sprake volgens een woordvoerder van de politie.

Ook Rotterdam neemt extra maatregelen, waarbij opvallend is dat specifiek Moskeeën extra beveiligd worden.

13:00
Gezien de ene naar de andere veiligheidsmaatregel in Utrecht zie je dat er een doorwrocht crisisplan klaar ligt.

12:55
Verkiezingscampagne wordt stilgelegd.

12:45
Universiteit van Utrecht sluit faculteiten.
Alle moskeeën zijn uit voorzorg geëvacueerd.
Er zijn anti-terreureenheden opgesteld bij een flat aan de Trumanlaan.

12:40
Burgemeester Utrecht heeft eerste reactie gegeven.

12:30
Dreigingsniveau in provincie Utrecht is opgeschroefd naar niveau 5.

De scholen in de omgeving zijn afgesloten. RT laat beelden live zien dat er een lichaam onder een laken ligt.

Twee daders?

RTV Utrecht geeft een getuigeverklaring die spreekt van twee daders, en van een vrouw die gewond uit de tram gesleept is en die riep dat ze “niets gedaan” had.