Saskia Sassen: “Drie zelden vernoemde feiten over austeriteit”

Saskia Sassen is professor sociologie aan Columbia University. Volgens haar is het austeriteitsbeleid dat door Europa wordt opgelegd aan Griekenland niet alleen onmenselijk, het is ook contra-productief op economisch vlak. Ze trekt de parallel met het beleid van het IMF in de jaren tachtig.

Op 28 januari 2015, drie dagen na de verkiezingsoverwinning van Syriza, zei Mark Carney (hoofd van de Engelse centrale bank) “de eurozone zit vast in schuldenmoeras en moet afstappen van het harde besparingsbeleid.” Carney voegde daar aan toe dat Europa dieper zou wegzakken in het schuldenmoeras als er geen werk werd gemaakt van een verdere Europese integratie en een meer soepele fiscale politiek.

Ik wil hier gewoon benadrukken wat Carney zei. En ik wil ook aanduiden dat wat Garney zei door haast niemand herhaald werd. Evenmin werd er veel over geschreven in de media.

Ook Lagarde, hoofd van het IMF, zei kort na de overwinning van Syriza: “We willen samenwerken met Griekenland.” Die duidelijke, krachtige en affirmatieve uitspraak – de wil om te helpen – die geen verdere voorwaarden inhield, werd daarna niet meer herhaald. (Lees verder bij de bron)

Bron: dewereldmorgen.be