Saoedische oorlogsmisdaden met steun VS

In Jemen is er een humanitaire catastrofe aan de gang en het is geen natuurramp maar een door de mens gemaakte oorlog.

En de wereld kijkt de andere kant op, terwijl een aantal westerse landen (VS, UK) mee olie op het vuur gooien. Gaan we morgen opnieuw met de handen in het haar zitten als de Jemenieten massaal het land ontvluchten? Al verschillende maanden bombarderen Saoedische gevechtsvliegtuigen het land en zijn bevolking onophoudelijk. Volgens de VN zijn er al meer dan 4.300 doden gevallen.

De Saoedi’s zien de Sjiitische Houthi-rebellen als een verlengstuk van Iran, waarmee het (naast Jemen, ook in Syrië en Libanon) in een regionale machtsstrijd is verwikkeld. Saudi-Arabië wil de verdreven president Hadhi terug in het zadel hijsen en schrikt er daarbij niet voor terug om burgerdoelen te viseren.

Zowel Amnesty International als Human Rights Watch beschuldigen Saoedi-Arabië van oorlogsmisdaden. Saoedi-Arabië legde een moordende maritieme blokkade aan die een massale hongersnood veroorzaakt die volgens de VN 80% van de mensen treft. Bovendien zijn er 1,5 interne vluchtelingen.

Het land kan voor zijn oorlog rekenen op de steun van een coalitie van Golfstaten (waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar) en last but not least de VS, die wapens en inlichtingen verstrekken (“the Pentagon more than doubled the number of American advisors to provide enhanced intelligence for airstrikes,” aldus de Los Angeles Times op 17/08). (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be