Saoedische luchtmacht bombardeert markt in Jemen

Yemen1
Illustratie: Wikipedia

Bij een Saoedische luchtaanval op een markt in Jemen zijn gisteren tenminste 20 burgers om het leven gekomen. Ook 6 Houthi-rebellen zouden zijn gedood. Volgens bronnen binnen de door de Saoedi’s gesteunde regering van president Abd Rabbuh Mansour Hadi gebruikten de opstandelingen marktbezoekers als menselijk schild.

Dat laatste kan best waar zijn, maar de Saoedi’s hebben er tot nu toe weinig blijk van gegeven respect te koesteren voor het leven van burgers. Amnesty International beschuldigde de Saoedische luchtmacht al in 2015 van het moedwillig bombarderen van civiele doelen in Jemen. Daarbij zou o.a. gebruik zijn gemaakt van clustermunitie. Een clusterbom legt een bommentapijt en maakt onvermijdelijk veel burgerslachtoffers. De Saoedi’s hebben toegegeven die munitie in het verleden gebruikt te hebben, maar zeggen met dat gebruik gestopt te zijn – wat niet iedereen voetstoots voor waar aanneemt. Jongstleden donderdag beschuldigde Amnesty Saoedi-Arabië ervan clusterbommen gebruikt te hebben tijdens een bombardement in het noorden van Jemen.

De oorlog in Jemen heeft tot nu toe tenminste 10.000 doden geëist. Bovendien voltrekt zich in het land een humanitaire catastrofe. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en het land balanceert op de rand van een hongersnood. Volgens de VN weten 7 miljoen mensen niet waar hun volgende maaltijd vandaan moet komen. Van nog eens 7 miljoen mensen wordt de voedselvoorziening op korte termijn ernstig bedreigd.

Bron: Middle East Eye