Saoedi-Arabië heeft westerse zegen in oorlog tegen Jemen

Minister Wopke Hoekstra gaat niet naar een investeerdersconferentie in Saoedi-Arabië vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi. Maar volgens Max van Lingen is het schandalig dat de Nederlandse minister überhaupt van plan was af te reizen naar het land dat al drie jaar lang dood en verderf zaait in Jemen.

In Jemen worden twee oorlogen gevoerd. Onder president George W. Bush begonnen de VS de eerste oorlog als onderdeel van de ‘war on terror’ na de aanslagen van 11 september 2001. Deze oorlog – gericht tegen Al-Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP) – wordt voornamelijk gevoerd door middel van aanvallen met drones, kruisraketten en speciale eenheden.

President Barack Obama voerde deze aanvallen op. Vanaf het begin van de oorlog zijn door Amerikaans geweld meer dan duizend mensen omgekomen. Door de combinatie van gerichte aanvallen en de concurrentie van andere organisaties speelt AQAP op internationaal vlak inmiddels een minder grote rol. Maar ondertussen is AQAP er in geslaagd van een kleine kern van tweehonderd leden uit te groeien tot een organisatie met duizenden leden die grote delen van Jemen controleren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu