Saoedi-Arabië gebruikt VS-clusterbommen in Jemen

Minstens zevenmaal werd reeds clustermunitie ingezet tijdens de aanval van Saoedi-Arabië op Jemen. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft daarvoor bewijzen gevonden.

De aanvallen waarbij clustermunitie werd ingezet vonden plaats dicht bij de grens met Saoedi-Arabië in Hajja, in het noordwesten van Jemen, tussen eind april en half juli 2015. Er vielen daarbij minstens 13 doden, waaronder 3 kinderen, en 22 gewonden, volgens Human Rights Watch (HRW).

HRW stelt dat de raketten meer dan waarschijnlijk zijn gelanceerd vanuit Saoedi-Arabië. Dat land staat aan het hoofd van een coalitie van negen Arabische landen die de Houthi-rebellie tegen het pro-Saoedische regime in het noorden van Jemen bestrijden.

Clustermunitie bestaat uit raketten die in de lucht kort boven de bodem exploderen en daarbij talloze kleine bommetjes verspreiden over een groot gebied. Dit soort aanvalswapens werd in 2008 verboden door een internationale conventie, waar 94 landen aan deelnemen. Saoedi-Arabië, Jemen en VS hebben het nooit ondertekend.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be