San Francisco wil vrijhaven blijven voor migranten

Onder de vele rechtszaken die de Amerikaanse president Donald Trump in zijn eerste maand tegen zich kreeg, is de zaak die de stad San Francisco aanspande nadat de president gedreigd had federaal geld voor zogenaamde ‘sanctuary cities’ te onthouden.

In zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres afgelopen dinsdag ging president Trump in op een van zijn paradepaardjes tijdens de campagne: de aanpak van illegale immigratie. Hij sprak, zoals vele malen eerder tijdens zijn campagne, over het intensiever verdedigen van de zuidelijke grens en beloofde binnenkort met de bouw van een “great, great wall” te beginnen.

Bovendien had hij een aantal gasten meegenomen die familie hebben verloren door toedoen van een illegale immigrant. Jamiel Shaw, vader van een jongen van 17 die werd doodgeschoten door een gang-lid dat illegaal in de VS verbleef. En Susan Oliver en Jessica Davis, de weduwes van twee politieagenten die in Sacramento (Californië) hun man verloren door toedoen van een illegale immigrant die al twee keer gedeporteerd was.

Het moge duidelijk zijn: Trump wil zoveel mogelijk illegale immigranten deporteren. Daarom gaat hij de strijd aan met zogenaamde sanctuary cities, steden die niet meewerken met de federale overheid aan deportatie van illegale immigranten.

Minder criminaliteit
Steden als Los Angeles en San Francisco, waar grote groepen illegale immigranten uit voornamelijk Centraal-Amerika wonen, hebben staand beleid dat ze geen informatie over haar inwoners leveren aan de federale immigratiedienst.
De redenering is als volgt: illegale immigranten wonen vaak in armere wijken waar meer criminaliteit plaatsvindt. Als de illegale immigrant niet naar de politie stapt om aangifte te doen of als getuige te dienen van een criminele daad omdat hij bang is uitgezet te worden, leidt dat tot meer criminaliteit. De boodschap is daarom: er wordt nooit gevraagd naar de verblijfsstatus van mensen die in aanraking komen met de politie. Hetzelfde geldt voor scholen: in sanctuary cities vragen scholen nooit naar de verblijfsstatus van een leerling, in de overtuiging dat elk kind recht heeft op onderwijs. Een illegale status staat dus nergens vermeld bij de autoriteiten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be