‘Safe havens in de regio zijn een schijnoplossing’

Samenleving en Politiek sprak met UNHCR-woordvoerdster Vanessa Saenen. Ze voorspelt dat de vluchtelingencrisis eerst nog slechter wordt, voor het beter zal gaan. UNHCR is mordicus tegen de deal tussen Europa en Turkije. Ook de idee van het creëren van een veilige regio in Syrië waar vluchtelingen verblijven, ondersteunt het niet. “Safe havens in de regio zelf zijn een schijnoplossing. Iemand die moet vluchten, moet kunnen vluchten.”

Op dit moment is het aantal vluchtelingen dat de Egeïsche Zee oversteekt naar Griekenland drastisch gedaald en ook België krijgt vandaag minder vluchtelingen binnen dan voor de vluchtelingencrisis. “Europa heeft in de Balkan een muur opgericht die voorlopig werkt, maar er zijn weinig muren in de geschiedenis met een goede faam. Bovendien leert de ervaring ons dat als één grens dichtgaat, het nooit een migratiestop maar altijd een fragmentatie van de routes betekent,” aldus UNHCR-woordvoerder Vanessa Saenen.

We ontmoeten de woordvoerder voor UNHCR België, Vanessa Saenen, op haar kantoor in Brussel wanneer de berichten binnenlopen dat voor de Egyptische kust een schip met honderden vooral Eritrese, Somalische en Ethiopische vluchtelingen is gekapseisd. Nu de lente aanbreekt en de zee kalmer wordt, lijken opnieuw een hele reeks tragedies op de Middellandse Zee in de maak. Het zijn vooral vluchtelingen afkomstig uit de onstabiele Hoorn van Afrika die op de gammele bootjes richting Italië stappen, maar nu de Balkan-route dicht is dreigt de route via Libië ook voor de vluchtelingen uit het Midden-Oosten weer aan te trekken. Uit onvrede met het gebrek aan garanties in de deal tussen Europa en Turkije heeft UNHCR een deel van haar activiteiten in Griekenland opgeschort, maar onder andere op het Italiaanse eiland Lampedusa zal het deze zomer weer vol aan de bak moeten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be