Ruzie in de Golf: Saudi’s, VAE, Bahrain,Egypte en Jemen breken met Qatar

Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrain en Egypte hebben maandag hun diplomatieke relaties verbroken met het emiraat Qatar. Saudi Arabië maakte bekend dat het de grenzen sluit en luchtverkeer en verkeer via zee met Qatar verbreekt. Dat alles uit een oogpunt van nationale veiligheid, aldus de Saudi’s, omdat Qatar ”onderdak biedt aan een ‘veelheid aan terroristische en sektarische groepen die erop uit zijn de stabiliteit in de regio te ondermijnen”.
Ook Egypte, dat een sterke band met Saudi Arabië onderhoudt omdat het momenteel financieel afhankelijk is van de Saudi’s, heeft het verkeer via de zee en het luchtruim voor Qatar gesloten. De door de Golfstaten erkende regering van Jemen, onder leiding van  president al Hadi heeft eveneens de banden met Qatar verbroken. De troepen die in de Saudische coalitie vechten tegen de Jemenitische Houthi’s worden teruggestuurd.

De luchtvaartmaatschappij Ettihad van de VAE vliegt maandag nog wel op Doha, de hoofdstad van Qatar, maar zal vervolgens die vluchten staken. De Golflanden hebben de Qatarese diplomaten twee dagen de de tijd gegeven om te vertrekken. Andere Qatarese onderdanen krijgen twee weken de tijd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist