Russisch vliegtuig mogelijk toch neergehaald door ISIS

Het Russische vliegtuig dat zaterdag neerstortte in de Sinaï, is mogelijk tóch het slachtoffer van een aanslag door ISIS. Zowel de Amerikanen als de Engelsen houden inmiddels serieus rekening met deze mogelijkheid. Russische en Egyptische autoriteiten reageren geïrriteerd op dergelijke  speculaties en zeggen dat ze eerst de resultaten van het onderzoek af willen wachten. Vooralsnog is er geen bewijs voor een aanslag, al sluiten experts de mogelijkheid niet uit.

ISIS eiste al meteen na het neerstorten van het vliegtuig de verantwoordelijkheid op, een claim die niet erg serieus werd genomen omdat het toestel op grote hoogte vloog en ISIS in de Sinaï niet beschikt over luchtdoelraketten die dergelijke doelwitten neer kunnen halen. Inmiddels houden de VS en GB er echter serieus rekening mee dat iemand er in is geslaagd een bom in het vliegtuig te smokkelen, die vervolgens boven de Sinaï tot ontploffing is gebracht.  De speculaties worden gevoed door geruchten dat het hoofd van de beveiliging van het Sharm el-Sheikh vliegveld inmiddels van zijn functie ontheven zou zijn, wat door Egypte dan weer ontkend wordt.  Sinaiindex

ISIS in de Sinaï is in 2010 opgericht onder de naam Ansar Beit Al-Maqdi. De groep richtte zich in eerste instantie tegen Israël, maar verschoof  na de militaire coup tegen president Morsi de aandacht naar Egypte. In november 2014 zwoer ze trouw aan ISIS en veranderde ze de naam in ISIS – Wilayat (provincie) Sinaï.  De aanslagen van de groep zijn vooral gericht tegen leden van het Egyptische veiligheidsapparaat. In juli 2015 kwamen 70 leden van dat veiligheidsapparaat om het leven bij een serie aanslagen van ISIS – Provincie Sinaï. De organisatie ziet iedereen die op enigerlei wijze samenwerkt met het regime van de Egyptische dictator Sisi als een legitiem doelwit. De groep beweert in augustus een Kroatische ingenieur die voor de Egyptische overheid werkte onthoofd te hebben, maar dat wordt door Kroatië ontkend.