Rusland wijst massaal Centraal-Aziatische migranten uit

In de laatste week van oktober 2014 werden zevenduizend illegale migranten in Rusland gearresteerd. Meer dan achthonderd illegalen kregen het bevel om onmiddellijk terug te keren naar het land van herkomst.

Rusland
Een migrant uit Kirgizië in de metro van Moskou. Het racisme tegen migranten uit Centraal-Aziatische buurstaten van Rusland neemt toe (foto Moscow Times)

Mensenrechtenactivisten vrezen dat de recente, hardhandige acties van de politie de vreemdelingenhaat zal aanwakkeren. De omvang van Operatie Migrant 2014 – van 23 oktober tot 2 november in de Russische hoofdstad Moskou – heeft mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland verontrust. Naar verluidt gebruikte de politie veel geweld tijdens de invallen in werkplaatsen, op markten, in hotels en in private huizen.

Sommige migranten werden weggetrokken van familieleden zonder verdere informatie over waar ze heen werden gebracht. Anderen werden onmiddellijk gedeporteerd zonder dat de voorgeschreven procedures in acht werden genomen, zo zeggen plaatselijke advocaten.
Intimidatie

Volgens Tolekan Ismailova van de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) is dit een “geïnstitutionaliseerde manier om migranten en hun gezinnen te intimideren. De hele operatie is in strijd met de verplichtingen die Rusland moet nakomen op het vlak van menswaardigheid en ze schenden het verbod op willekeurige detentie”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be