Rusland probeerde Syrische Koerden te chanteren met Turkse invasie

Volgens ABCNews heeft Rusland de Syrische Koerden gewaarschuwd dat Turkije op het punt stond Rojava binnen te vallen. De Russen boden aan die invasie tegen te houden, indien de PYD het beheer over Afrin over zou dragen aan Assad. Zo niet, dan moesten de Koerden zich maar zien te redden.

Volgens door ABC News geciteerde Koerdische officials weigerde de Koerdische militie YPG in te gaan op deze poging tot chantage, waarop Rusland Turkije het groene licht gaf.

Inmiddels gaat het Turkse offensief in Afrin door. Ook vandaag vonden er weer zware artilleriebeschietingen plaats. Beide partijen melden ‘grote successen’, maar aangezien er zich geen onafhankelijke waarnemers in het gebied bevinden dienen dergelijke berichten met een flinke korrel zout genomen te worden. Merkwaardig genoeg nemen veel mensen aan dat de Koerden kansloos zijn in een conflict met Turkije, maar dat is nog maar helemaal de vraag. De YPG heeft de afgelopen jaren veel gevechtservaring opgedaan, is goed bewapend en – misschien wel het belangrijkste – vecht op eigen terrein. Erdogan’s gok kan gemakkelijk verkeerd uitpakken, nog los van de politieke implicaties. Turkije zou niet de eerste grootmacht zijn die in een militair moeras verzeild raakt.