Roger Waters financiert film over verdrijving Palestijnen

Roger Waters (ex-Pink Floyd) gaat een film over de verdrijving van Palestijnen uit de stad Lyd in centraal-Israël te financieren. De film is getiteld “Lyd in Exile” en wordt geregisseerd door Sarah Friedland en de Palestijnse schrijver/activist Rami Younis.  Friedland had wat moeite de film gefinancierd te krijgen, maar dat probleem is nu in één keer opgelost.

De ruïnes van Al-Lyddah na de Israëlische invasie in 1948. Foto: Wikipedia.

“Lyd in Exile” vertelt het verhaal van de stad Lyd (“Lod” in het Hebreeuws”). In 1948 werd het grootste deel van de Palestijnse bevolking uit de stad verdreven. Daarbij werden tientallen mensen die hun toevlucht hadden gezocht in de Dahmash moskee vermoord door leden van de Palmach. Slechts zo’n 1000 Palestijnen bleven in de stad wonen.

In 2000 werd een muur gebouwd om Joodse en Palestijnse buurten van elkaar te scheiden. De stad kent strikte regels en beperkingen voor het bouwen van woningen voor Palestijnen, terwijl de bouw van woningen voor Joden gestimuleerd wordt. Daarnaast zijn straatverlichting(!) en vuilnisophaaldiensten alléén beschikbaar in Joodse wijken, niet in Palestijnse.

Friedman en Younis willen met hun film aantonen hoe het beleid van marginalisering en verdrijving van Palestijnen ook ná de Nakba systematisch voortgezet werd.

Roger Waters staat bekend om zijn politieke stellingnames. Zo is hij – evenals zijn voormalige collega David Gilmour – een uitgesproken supporter van Jeremy Corbyn. De meeste faam verwierf hij zich echter door zijn campagne voor de BDS-beweging en zijn steun voor de Palestijnse zaak.

Bron