Rijkste 10 procent op aarde goed voor helft CO2-uitstoot

De rijkste 10 procent mensen op aarde zijn goed voor ongeveer de helft van de schadelijk CO2-uitstoot wereldwijd, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een vandaag (woensdag) verschenen rapport. De armste helft is goed voor slechts 10 procent van de uitstoot.

Oxfam wil de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs, die nog tot 11 december duurt, erop wijzen dat klimaatverandering een sterke link heeft met ongelijkheid. “Het is een crisis die aangejaagd wordt door de uitstoot van de ‘haves’ en die de ‘have-nots’ het hardst treft.”

Ongeveer de helft van de uitstoot kan toegeschreven worden aan de rijkste 10 procent mensen in de wereld. Hun voetafdruk is elf keer groter dan die van de armste helft van de bevolking, en zestig keer groter dan die van de armste 10 procent.

Over de vraag hoeveel financiële steun rijke landen de arme landen moeten bieden bij de aanpassing aan de klimaatverandering, wordt al jaren gesteggeld. Ook eisen opkomende economieën van rijke landen dat zij hun uitstoot meer terugdringen, omdat ze al veel langer bijdragen aan CO2-vervuiling van de aarde.

Nieuwe rijken
Oxfam vergeleek de gemiddelde levensstijl van rijke en arme burgers in een aantal landen, variërend van opkomende economieën zoals China, India, Brazilië en Zuid-Afrika, tot rijke OESO-landen… (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be