Rellen in Zweden bij nazi-demo tijdens Yom Kippoer

In Gothenburg is een demo van neo-nazi’s uitgelopen op een confrontatie met politie en antifascisten. Zeker 50 mensen werden gearresteerd.

De demo was georganiseerd door de Nordische Verzets Beweging (Nordiska Motståndsrörelsen; NMR). De NMR is een openlijk nationaal-socialistische beweging met een sterk antisemitisch karakter. De nazi-demo had  – nota bene op Yom Kippoer, de heiligste dag op de Joods kalender – langs een synagoge moeten leiden. Nadat leden van de Joodse gemeenschap zich tot de rechter hadden gewend, werd die route verboden. Afgelopen vrijdag werd de mars bovendien door de rechter met een uur ingekort om te voorkomen dat de mars samehn zou vallen met een voetbalwedstrijd.

De demo kwam nooit op gang, omdat al op het beginpunt een groep nazi’s door de politielinies probeerde te breken. Dat mislukte, maar leidde wel tot de arrestatie van diverse nazi’s, waaronder de leider van de NMR. Ook braken er gevechten uit tussen politie, nazi’s en antifascisten die met de leden van de NMR op de vuist wilden gaan. Enkele journalisten werden door leden van de NMR in elkaar geslagen. De politie besloot dan maar een vroegtijdig einde te maken aan de demo en schopte de nazi’s de stad uit. Twee mensen raakten gewond, waaronder een agent.