Rellen in Beiroet nadat betogers proberen Amerikaanse ambassade te bereiken

In Beiroet heeft de politie voorkomen dat betogers de Amerikaanse ambassade bereikten om daar hun woede te koelen over Trump’s beslissing Jeruzalem te erkennen als de hoofstad van Israël.

De betogers bekogelden de politie met stenen in een poging door de linies te breken. De politie zette traangas en waterkanonnen in.

In Libanon wonen naar schatting zo’n 450.000 Palestijnen, veelal nakomelingen van de mensen die tijdens de Nakba uit Israël verdreven werden. Uiteraard is de woede groot, vooral onder jongeren. Ze zijn niet alleen kwaad op Israël en de VS, maar ook op de Arabische leiders die hen in de steek hebben gelaten en er geen been in zien met Israël te collaboreren, wanneer dat zo uitkomt.

Het zullen niet de laatste protesten zijn. Voor morgen (maandag) heeft Hezbollah een grote demonstratie aangekondigd. Al teveel moet van Hezbollah overigens ook niet verwacht worden. Ongetwijfeld volgen er meer demonstraties, maar die hebben vooral als functie stoom af te blazen: Hezbollah is volgens de meeste Arabische waarnemers niet uit op een conflict met Israël. Bovendien is haar – voorheen enorme – prestige in het MO fors aangetast door de steun aan het moorddadige regime van de Syrische president Assad.

Een bestorming van de Amerikaanse ambassade is weliswaar een kansloze onderneming, maar het is natuurlijk een stuk gezonder dan pogingen synagoges in de fik te steken, iets wat enkele malloten gisteren in Gotenburg probeerden te doen. De nogal amateuristische poging mislukte goddank. Het vuur bereikte de synagoge niet en niemand raakte gewond. De politie heeft drie mensen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de poging tot brandstichting. Synagoges in Zweden krijgen naar aanleiding van de aanslag extra beveiliging.

Meer over de protesten in het MO bij het onvolprezen Al Jazeera.