Reizen Jihad: “Van party-animal tot Jihadi”

Vorige week ging Reizen Jihad in première. En hoe! In de Antwerpse Monty liep het storm. Er moest een tribune bijgezet worden om iedereen een plekje te geven. Drie nokvolle zalen en evenveel staande ovaties later haalt regisseur Junior Mthombeni opgelucht adem. ‘Het is een ongelooflijke reis geweest,’ zegt Mthombeni. ‘De voorstellingen hebben veel losgemaakt, en de reacties zijn heel emotioneel.’

‘We hebben lang aan Reizen Jihad gewerkt met Sincollectief. Er is twee jaar gepraat met mensen. Fikry El Azouzzi heeft een geweldige tekst geschreven die perfect de verwarring van deze tijd weergeeft. We zijn dan ook heel blij dat er zo massaal en emotioneel gereageerd wordt.

Een moeder van een vertrekker ging na de voorstelling tot bij actrice Hilde Van Haesendonck om haar te bedanken. Haar zoon zit nu al twee jaar in Syrië. Ze omhelsden elkaar en die moeder zei:” het was alsof ik daar op de scène stond.” Er zijn gasten van het Kiel komen kijken. Jongeren die normaal nooit naar theater gaan. En die dan speciaal naar de de Monty komen en het stuk geweldig vinden.

Extreme publieksreacties
“Met stukken als reizen Jihad, boort Sincollectief écht een nieuw publiek aan,” beaamt ook Patrick De Groote. “Zeg nu nog eens dat je dat publiek niet in een zaal krijgt! Dat er zo emotioneel gereageerd zou worden had ik wel verwacht. We beseffen het niet helemaal, maar veel mensen zijn betrokken. Er spelen zich in sommige gezinnen echt drama’s af.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be