Regering stelt besluit over Oekraïne-verdrag uit

266px-emile_roemer_2012-1
Domlinkse leider Emile Roemer. Illustratie: Wikipedia

Het kabinet heeft het besluit over het handelsverdrag met de Oekraïne opnieuw uitgesteld. Het kabinet wil het verdrag eigenlijk ratificeren, maar  worstelt met de uitslag van het inmiddels infame Oekraïne-referendum. Bij dat referendum wees een meerderheid van degenen die de moeite namen om te gaan stemmen het verdrag af. Het referendum was weliswaar raadgevend en haalde bovendien maar amper de vereiste opkomst van 30%, maar omdat er verkiezingen in aantocht zijn en niemand het plebs de rechtse kiezer voor het hoofd wil stoten, durft het kabinet ondertekening niet aan.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt premier Rutte dat hij meer tijd nodig heeft om een deal uit te werken met de oppositie. Rutte hoopt tijdens de volgende bijeenkomst van Europese leiders op 15-16 december overeenstemming te kunnen bereiken met de rest van de EU. Nederland is het enige land dat nog dwars ligt. Een eventuele weigering het verdrag te ratificeren zal Nederland – en ook Rutte persoonlijk – niet in dank worden afgenomen.

Het rumoer op Twitter beperkte zich dit keer niet tot het extreemrechtse contingent, ook  SP-leider Emile Roemer bewees weer eens niet vies te zijn van vissen in Wilders’ vijver: