Regering laat vluchteling en zorgverlener weer eens in de steek

doctor-1822340_960_720En niet alleen de regering: ook de fascisten van de PVV (natuurlijk) en de SGP en het CDA (die weer eens laten zien dat hun christelijke barmhartigheid zeer selectief wordt toegepast) stemden tegen een D’66/GroenLinks voorstel om de tolkentelefoon opnieuw in te voeren in de zorg voor vluchtelingen. In een verklaring van de Landelijke Huisartsenvereniging worden de consequenties van dit staaltje wanbeleid -dat welhaast voor de bezorgde burgerbühne gemaakt lijkt – kort en goed gesteld:

Het verwerpen van het voorstel van GroenLinks en D66 betekent dat zorgverleners in het hele land, ook de komende tijd niet de zorg aan vluchtelingen kunnen bieden die ze nodig hebben. Simpelweg omdat in veel gevallen communicatie niet mogelijk is.

Hiermee worden de inzet van vele gezondheidszorgers en zorgorganisaties de grond in geboord. Zij maken namelijk al geruime tijd kenbaar dat de huidige situatie onwerkbaar is.

Minister Schippers geeft wel een doekje voor het bloeden: 6 maanden mogelijkheden tot het gebruik een tolk na aankomst in een gemeente. Dit geldt echter maar voor twee jaar en alleen bij de huisarts.

Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV heeft er de volgende woorden voor over

“Een veel te karige regeling. Om te beginnen omdat een half jaar veel te kort is. Binnen een half jaar kan iemand wellicht een brood bestellen in het Nederlands, maar complexe zorgvragen en trauma’s bespreken, vraagt om een heel ander taalniveau. Bovendien hebben niet alleen huisartsen de tolkentelefoon hard nodig. Ook andere zorgverleners in de buurt: fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen, apothekers, verloskundigen of de GGD.”

Het is te hopen dat het Ministerie dan in ieder geval haast maakt bij het invoeren van deze maatregel, en dat de Nederlandse politiek een oplossing kan vinden waar alle doktoren wèl mee zijn geholpen. Dit is namelijk weer een vieze vlek op het toch al zo bevlekte blazoen van deze regering.