Rechtszaken als censuur tegen media Brazilië

In Brazilië zijn journalisten steeds vaker het doelwit van herhaalde, tijdrovende rechtszaken. Een efficiënte vorm van censuur, zeggen ze. Recent is een krant in de stad Curitiba aan de beurt.

Tegen de Gazeta do Povo (‘volkskrant’), de belangrijkste krant van de stad Curitiba in de zuidelijke deelstaat Paraná, werd klacht ingediend door 48 rechters en aanklagers. Zij eisen schadevergoeding omdat de krant in februari 2016 hun lonen had gepubliceerd. Die lonen bleken tot 28 procent hoger te liggen dan het wettelijk voorziene plafond.

“Er zijn weken geweest dat we vier dagen van de ene stad naar de andere gehold hebben in Paraná, om daar telkens voor de rechter te verschijnen. Ik denk dat we meer dan 10.000 kilometer hebben afgelegd”, zegt Rogerio Galindo, een van de drie aangeklaagde journalisten (de Braziliaanse deelstaat Paraná is 4,5 maal groter dan België, nvdr).

De zaken worden behandeld in kleine rechtbanken die over tientallen kleine steden verspreid liggen in Paraná, de zuidelijke deelstaat waarvan Curitiba de hoofdstad is. Ook twee verantwoordelijken voor de lay-out van de krant en de uitgever staan terecht. “Met de advocaat en de chauffeur erbij zijn we met zeven mensen van wie het professionele en familiale leven overhoop wordt gehaald”, zegt Galindo. Een collega miste door de processen de laatste maanden zwangerschap van zijn vrouw.

Gelukkig voor de krant heeft het Federale Hooggerechtshof op 30 juni 2016 deze rechtszaken geschorst. Een definitieve uitspraak moet nog volgen. De krant hoopt dat het Hooggerechtshof de stelling volgt dat de rechters van Paraná niet kunnen oordelen in deze zaak aangezien ze betrokken partij zijn.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be