Rechtszaak tegen extreemrechtse complotgek Alex Jones mag doorgaan

De rechtszaak die enkele ouders van in Sandy Hook vermoorde kinderen hebben aangespannen tegen complotgek Alex Jones kan gewoon doorgaan. Dat heeft een rechter in Texas bepaald. 

Op vrijdag 14 december 2012 schoot Adam Peter Lanza op de basisschool in het dorp Sandy Hook 26 mensen dood, waaronder 20 kinderen. Daarna schoot hij zichzelf door het hoofd.

Jones – de beheerder van Infowars, de grootste complotsite van de VS – beweerde dat er in werkelijkheid  geen schietpartij plaats had gevonden. De treurende ouders waren slechts ingehuurde acteurs, onderdeel van een door de regering georganiseerd stukje theater, met als doel een excuus te hebben Amerikanen hun vuurwapens af te pakken.

Jones’ gestoorde aanhang zag in diens gezwatel aanleiding de ouders van de vermoorde kinderen lastig te vallen. De ouders van de in Sandy Hook vermoorde Noah Pozner ontvingen zelfs doodsbedreigingen. Andere ouders werden dag en nacht bestookt met haatmail en -telefoontjes en zagen zich uiteindelijk gedwongen te verhuizen.

In 2017 besloten de ouders van Noah Pozner Jones voor de rechter te slepen wegens smaad. Wie dacht dat de oppercomplotter zijn toon nu wat zou matigen kwam bedrogen uit. In april van dit jaar gooide Jones er nog maar eens een video tegenaan, getiteld  “Sandy Hook Vampires Exposed”, waarin hij de moeder van één van de vermoorde kinderen er van beschuldigde een acteur te zijn. Niet zo’n handige zet, want daarmee zette Jones de deur wagenwijd open voor een nieuwe aanklacht wegens smaad.

Jones probeerde dat te voorkomen door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. De rechter tuinde daar dus niet in. Mocht Jones veroordeeld worden (en dat zit er wel in), dan kan hem dat miljoenen kosten. Amerikaanse rechters zijn over het algemeen niet kinderachtig met het toekennen van schadevergoedingen.