Rechtse angst voor marxisten is meer dan terecht

De doorgedraaide conservatieve complotdenker Syp Wynia ‘onthulde’ dat de Internationale Socialisten de geheime machthebbers zijn in Nederland. Dat was voor ons ook nieuws, maar we staan graag een moment stil bij de vermakelijke waanideeën van deze bijzondere exponent van feitenvrij rechts.

In zijn wekelijkse youtubemonoloog voor het Alt-Right kanaal Café Weltschmerz ‘onthulde’ de geradicaliseerde conservatief Syp Wynia dat mijn organisatie, de Internationale Socialisten, in het geheim aan de touwtjes trekt in Nederland. We zouden ministers bespelen als marionetten, universiteiten in onze macht hebben om het slavernijverleden te herschrijven en we zouden ‘geheime actievoerders achter klimaat, slavernij, anti-Israël, en anti-niet-linkse [sic] Nederlandse politici’ zijn. Ook werken we volgens deze Wynia nauw samen met de Egyptische Moslimbroederschap.

Een indrukwekkend CV al zeggen we het zelf. Je vraagt je wel af waarom er nog altijd geen serieuze actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering als de socialisten aan de macht zijn. Of waarom er in het o zo linkse Amsterdam maandag een noodbevel werd uitgevaardigd om de demonstratievrijheid van klimaatactivisten buiten werking te kunnen stellen. Of waarom de lonen van werkenden al decennia op rij stagneren terwijl topmannen en grootaandeelhouders de zakken blijft vullen. Of waarom de VVD al vier kabinetten achtereen de premier levert.

Staat van dienst

Enfin, zo zijn er nog wel wat vraagtekens te plaatsen bij dit betoog, maar wie Syp Wynia een klein beetje kent, weet dat het wel erg veel gevraagd is om een enigszins samenhangend betoog van hem te verwachten. Laat staan enige feitelijke onderbouwing.

Syp Wynia is hard op weg om de Nederlandse tegenhanger van Alex Jones te worden. En er is alle reden om te geloven dat hem dat gaat lukken. Wynia’s gebrek aan kwaliteiten wordt slechts overtroffen door zijn totale schaamteloosheid – perfecte papieren om een toonaangevende rechtsradicale demagoog te worden in deze postfeitelijke tijden.

Eerder onthulde onze ongeschminkte clown dat er een linkse staatsgreep in Europa gaande is die wordt geleid door niemand minder dan de rechtse christendemocraat Angela Merkel. Als een brave lakei van de fossiele industrie lanceerde Wynia een petitie ‘tegen klimaatbeleid’ en was hij een van de drijvende krachten achter de extreemrechtse kruistocht tegen meteoroloog Gerrit Hiemstra die maar weigert te zwichten voor intimidatie van klimaatontkenners.

Ook maakt Wynia zich grote zorgen om wat hij de ‘agressie’ tegen het Paasfeest noemt – nog zo’n fenomeen waar, afgaande op Wynia’s schrijfsels, kennelijk niet één concreet voorbeeld van te noemen is. Waar Wynia wél veel voorbeelden van kan noemen, is de ‘islamisering’. Wynia gelooft dat er een geheim plan is om Nederland tot een moslimland te maken. Een Nederlandse vertaling van de Koran, de komst van Molukkers naar Nederland, een onderzoek naar racisme tegen moslims, het burgemeesterschap van Ahmed Marcouch – onmiskenbaar bewuste stappen die geen ander doel dienen dan Nederland in een polderkalifaat te veranderen.

Wynia werkt alle talking points van neofascistisch rechts met andere woorden netjes af en komt zelfs nog met enkele interessante innovaties.

Alle schaamte voorbij

Syp Wynia is een duidelijk voorbeeld van hoe rechts in deze tijd van klimaatverandering en economische stagnatie pretentieloos is geworden – hun systeem valt niet te verdedigen en al helemaal niet met feiten. Dat is waarom tuig als Wynia steeds vaker zijn toevlucht zoekt in zelfverzonnen feiten en de opstapeling van de meest absurde complottheorieën. Dat die theorieën niet zelden aanleiding vormen voor neonazistische terreuraanslagen, zoals deze week nog in Halle – dat interesseert dit soort figuren niet.

Wynia zelf houdt zich een beetje op de vlakte over de achtergronden van het ‘rode gevaar.’ Gelukkig wordt het het kanaal van Café Weltschmerz druk bezocht door speurneuzen van een vergelijkbaar kaliber, en die wisten Wynia’s methode moeiteloos aan te wenden om de verbanden tussen de Internationale Socialisten en de Joodse investeerder George Soros, de Bilderberggroep, het ‘cultuurmarxisme’ en natuurlijk het Coudenhove-Kalergi-plan uit de doeken te doen.

Gevaarlijker dan je denkt

Het groeiende verzet tegen de desastreuze dynamiek van het systeem is nu aanleiding voor Wynia om groepen als de Internationale Socialisten neer te zetten als geniepige poppenspelers. Want de strijd tegen klimaatverandering, voor sociale rechtvaardigheid en tegen racisme mag in geen geval als legitiem of zelfs oprecht worden gezien.

Wie ons kent, weet dat wij er juist een principe van maken om onze ideeën op een open manier uiteen te zetten in onze publicaties. Op demonstraties zijn wij niet als ‘geheime actievoerders’, maar als zichtbare groep aanwezig. En zoals Wynia zelf zegt zijn wij een organisatie die ‘echt niet groter is dan een paar honderd’ mensen.

Toch heeft Wynia in één ding gelijk. We mogen dan geen grote organisatie zijn. Maar inderdaad vertegenwoordigen we een voor Wynia en de zijnen gevaarlijk idee: namelijk dat de mensheid er niet toe veroordeeld is om weg te zakken in de rechtsradicale barbarij van klimaatverandering, oorlog en etnische zuivering. Dat we kunnen terugvechten tegen de racistische hetzers, de seksisten, de klimaatvernietigers en de uitbuiters. Dat het mogelijk is om de wereld op zo’n manier in te richten dat die niet draait om de belangen van een kleine groep ultrarijken, maar om de belangen van de grote meerderheid. Kortom: dat een wereld voorbij het kapitalisme mogelijk is en dat we die door collectieve strijd kunnen bereiken.

Die boodschap is een gruwel voor figuren als Wynia die erop uit zijn om racisme en haat op te stoken zodat fossiele bedrijven zo lang mogelijk door kunnen gaan om rijk te worden over de rug van het klimaat en het overgrote deel van de wereldbevolking. Dat een abjecte rechtse onderkruiper als de heer Wynia kennelijk zo in paniek is om een bescheiden revolutionair socialistische organisatie als de onze kunnen we daarom slechts zien als een groot compliment.

– Overgenomen van Socialisme.nu. Schrijver: Jeroen van der Starre