Rechter: schuldeiser mag bankrekening niet leegplunderen

Een schuldeiser mag de bankrekening van een schuldenaar niet helemaal leeghalen. Hij moet bij bankbeslag voldoende geld op de rekening laten staan opdat de schuldenaar zijn rekeningen kan betalen en voedsel kan kopen. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een zaak die een echtpaar uit Eindhoven had aangespannen tegen een deurwaarder die hun rekening had leeggehaald op de dag dat hun uitkering binnenkwam.

Illustratie: pixabay.com

Bij beslag op loon of uitkering geldt een zogeheten beslagvrije voet. Die bedraagt in principe 90% van het voor de schuldenaar geldende bijstandsniveau (voor een alleenstaande 884 euro, voor echtparen 1.256 euro). Op dat bedrag mag de deurwaarder geen beslag leggen, ook al wordt daar regelmatig de hand mee gelicht. Om onder deze beslagvrije voet uit te komen leggen deurwaarders vaak beslag op een bankrekening op de dag dat het loon of de uitkering binnenkomt. Daarvoor geldt de beslagvrije voet namelijk niet. Het gevolg is uiteraard dat mensen letterlijk geen eten meer kunnen kopen en gedwongen zijn zich nog verder in de schulden te steken.

De rechter heeft nu dus paal en perk gesteld aan deze schandalige praktijk. Let op: de uitspraak van de rechter heeft alleen directe rechtsgevolgen voor déze zaak. Wil jij dat beslag op jouw rekening teruggedraaid wordt, dan zul je zélf naar de rechter moeten stappen om dat voor elkaar te krijgen. Uiteraard kun je je dan op deze uitspraak beroepen.

Bron: de Volkskrant