Recht op z’n Israëlisch: één jaar voor Facebook-opmerking en andere ongemakken

Een Israelische militaire rechter heeft woensdag een jonge Palestijn tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld wegens een post op Facebook. Israel heeft de laatste tijd meerdere mensen opgepakt en gestraft voor opmerkingen op Facebook, maar de straf van een jaar is de hoogste tot nu toe, zei de Palestijnse Vereniging van Gevangenen (Palestinian Prisoners Society PPS) in een verklaring.
De veroordeelde was Qusay Issa, een 22-jarige inwoner van Bethlehem. Behalve de gevangenisstraf kreeg hij ook een boete van 2,000 shekel (plm. 400 euro). De Israelische aandacht voor Facebook opmerkingen is vooral toegenomen na de onrust van de laatste maanden, die werd toegeschreven aan ”ophitsing” en ”ophitsing online”.

Eén van de andere veroordelingen wegens een Facebook-post betrof de Palestijnse hoogleraar en astro-natuurkundige Imad Barghouthi. Barghouti, medewerker van NASA in de VS en docent aan de al-Quds universiteit in Jeruzalem, werd op 27 april opgepakt en kreeg drie maanden administratieve detentie.
Dat werd later omgezet in twee maanden. En afgelopen donderdag werd dat in hoger beroep zelfs ingetrokken, en gaf de militaire rechter hem zijn vrijheid terug. Die vrijheid kreeg hij echter niet. Barghouti zit nog steeds vast en het openbaar ministerie liet zondag weten hem alsnog in staat van beschuldiging te zullen stellen nadat hij eerder op de dag opnieuw was ondervraagd in de Ofer-gevangenis, meldde de Palestinian Prisoner’s Society (PPS).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist