Reactie op reactie op wat Draghi niet vertelde

Beste JJC Saal, het is niet mijn gewoonte om mensen persoonlijk aan te spreken in een artikel, maar als je voortaan op een stuk reageert, doe het dan iets minder aanmatigend, want het risico is dat je dubbel op je plaat gaat.

Mijn artikel ging over rente. Over geldcreatie schreef ik eerder al een artikel dat je hier op Krapuul kunt lezen. Ik ga dan ook niet inhoudelijk op je reactie in, maar ik geef het woord aan iemand wiens credentials onbetwist zijn. Lezers kunnen dan zelf kiezen welk verhaal stand houdt. Het jouwe of dat van deze meneer.

“Zo gaat het eigenlijk  bij de bank. Als ik € 1000,- naar de bank breng, schrijft de bank dat op. Die € 1000,- wordt direct doorgegeven aan een andere klant, die dat geld op komt halen. Als ik € 1000,- kom lenen, dan komt die € 1000,- ergens vandaan en noteert de bank dat ik dat geleend heb.” – JJC Sjaal

Echt waar? (Begin met kijken bij 51 minuten en 35 seconden)

Mocht er naar aanleiding van dit filmpje nog twijfel bestaan, dan is hier nog een linkje naar Money creation in the modern economy (pdf) gepubliceerd door de Bank of England. Met dank aan Petra Kramer.

Vriendelijke groet,

H.J. Dillema