Racistische complotdenker keert terug bij FvD

De extreemrechtse complotdenker Robert De Haze Winkelman is terug bij Forum voor Democratie. De Haze Winkelman werd vorig jaar samen met zijn echtgenote uit de partij gezet. Aanleiding was een conflict met het partijbestuur. De partij verweet de twee destijds “op oneigenlijke wijze geprobeerd te hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen”.

Met het op een zijspoor rangeren van de tamelijk pragmatische Henk Otten is de weg vrijgemaakt voor de terugkeer van zwaar gestoorde aluhoedjes als De Haze Winkelman.

Robert De Haze Winkelman verwierf zich eerder enige faam door in een naderhand verwijderde tweet te linken naar de extreemrechtse ‘Kalergi’-complottheorie: “Het plan van Kalergi om via massa-immigratie de Europese mens te mengen tot een volgzaam soort komt erg dichtbij”. Er ontstond zoveel ophef dat de FvD’er zich gedwongen zag de tweet te verwijderen, al weigerde hij er inhoudelijk afstand van te nemen. Baudet – zelf ook niet vies van een getikte complottheorie – vond dat zijn partijgenoot zich wat onhandig had uitgedrukt, maar nam hem verder niks kwalijk.

In een verklaring zegt Baudet blij te zijn dat de strijdbijl met De Haze Winkelman begraven kan worden. De nazileider nodigt ook de andere vertrokken leden uit terug te keren.

Otten werd onlangs op een zijspoor gerangeerd nadat hij in een interview met NRC kritiek had uitgeoefend op Baudet. Die trok volgens hem de partij teveel naar rechts. Kort na na dat interview lekte – uiteraard geheel toevallig – uit dat Otten een betaling aan zichzelf had gedaan. Dat was allang bekend en tot dan toe nooit een probleem geweest. Na het omstreden interview greep Baudet de betaling aan om de vervelende criticus Otten kalt te stellen.