Rabbijn Van de Kamp: “Antisemitisme is joodse hobby”

“Voor veel Nederlandse Joden is het antisemitisme een hobby geworden”, meent rabbijn Lody van de Kamp. De antisemieten zijn volgens hem echter niet het probleem maar de Joden zelf. Zonder teurgkeer naar hun religieuze wortels hebben ze geen toekomst.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) spreekt van een sterke toename van antisemitische incidenten in Nederland. Lody van de Kamp, orthodox rabbijn in Amsterdam, vindt dit soort berichtgeving tenenkrommend: “Voortdurend wordt de indruk gewekt dat het voor de Jood langzamerhand levensgevaarlijk is om in dit land te wonen. En dat is zo bezijden de waarheid.”

Wat heeft u tegen het woord antisemitisme?

“Voor veel Joden is antisemitisme een hobby geworden – om daar in te geloven en iets over te roepen. We zitten als Joden in Nederland echt vastgebakken in de slachtofferrol. Zo sterk dat het voor velen een tweede identiteit is geworden. Maar daarin wordt een hele grote denkfout gemaakt, want er is geen sprake van opkomend antisemitisme. Het heeft niets met de realiteit te maken. Er zijn Joden die denken dat alle terroristen moslims zijn, waardoor ze elke moslim wantrouwen. Dat is toch de wereld op z’n kop? Door zo vast te houden aan die slachtofferrol, en overal antisemitisme in te zien, kom je als gemeenschap geen stap verder.”

Lees verder bij de bron, Volzin