Qatar wordt van “cruciale VS-partner” opeens terroristenstaat?

20 mei 2017 – Trump regelt grote wapenaankoop met de emir van Qatar
De Arabische oliestaat Qatar moet van de andere Golfstaten stoppen met het “steunen van terrorisme”, moet zijn banden met Iran verbreken en de tv-zender Al Jazeera sluiten. Amper enkele weken eerder noemde president Trump het land nog een ‘cruciale strategische partner’ tijdens zijn bezoek aan de regio. In feite gaat dit over een strijd om de macht in het Midden-Oosten.

Op 20 mei 2017 ontmoette president Trump Emir Tamim bin Hamad Al Thani, staatshoofd van Qatar, in de Saoedische hoofdstad Riyadh. Hij verheugde zich toen nog over de aankoop van “mooie” Amerikaanse wapens door Qatar (White House/Public Domain)

Het buitenlands beleid van president Donald Trump blijft verbazen. Zijn beleidsbeslissingen lijken alle kanten uit te gaan, zonder enige consistentie en zonder kennis van zaken. Het contrast met de beredeneerde aanpak van voorganger Obama kon niet groter zijn. Gaat dit werkelijk over een regering die door gebrek aan ervaring en aan interne samenhang eender wat doet of is er meer aan de hand?

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië gaf Trump op 21 mei 2017 een toespraak tot de lidstaten van de Gulf Cooperation Council (GCC) Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Hij vermeldde daar specifiek Qatar als een “cruciale strategische partner” in de strijd tegen het terrorisme en sprak lovend over de verkoop van “mooie” Amerikaanse wapens aan het land. Nauwelijks enkele weken later beschuldigt hij Qatar van “historisch lange steun aan het terrorisme”.

Vier van de Arabische Golfstaten beslisten recent om Qatar te isoleren, sancties in te stellen door onder meer de vluchtrechten van Qatar Airways over hun grondgebied in te trekken. Ze eisen dat Qatar zijn diplomatieke relaties en commerciële banden met Iran afbouwt en de tv-zender Al Jazeera sluit (die in de hoofdstad Doha gevestigd is).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be