PVV in Rotterdam met slechts 1 zetel in de raad, DENK naar 4

PVV-lijsttrekker Maurice Meeuwissen zal in Rotterdam in zijn eentje ten strijde moeten trekken tegen de islamisering van de havenstad. Door de verdeling van het aantal restzetels komt de PVV niet op twee, maar op één zetel uit. 

De zetel die Meeuwissen kwijtraakt gaat naar DENK, wat op Twitter vanochtend tot veel hilariteit leidde. Partijleider Tunahan Kuzu – nooit te beroerd het fascistische volksdeel eens flink te provoceren – liet zich uiteraard niet onbetuigd:


Bij de aanhang van Geert vergrootte het de toch al heersende ondergangsstemming:

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor de PVV op een regelrechte deceptie uitgelopen. De partij pakte weliswaar overal waar ze deelnam tenminste één zetel, maar er was door de aanhang op zoveel méér gerekend. In Den Haag werd de partij weggevaagd – nota bene door de afvallige Richard de Mos – in Rotterdam liep de aanval op concurrent Leefbaar uit op een fiasco en in het PVV-bolwerk Almere verloor de PVV zwaar.

Kenmerkend is ook het zwaar tegenvallende resultaat in Achtkarspelen, de enige Friese gemeente waar de PVV deelnam aan de verkiezingen. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 werd de PVV in vier dorpen nog de grootste partij, nu wist ze met moeite één zetel binnen te halen.

Overigens is er voor links weinig reden tot juichen. In Den Haag mag de PVV dan weggevaagd zijn, de al net zo enge Richard de Mos is er de grote winnaar. Tel uit je winst. In Tilburg kwam de reactionaire engnek Hans Smolders als grootste uit de bus en Leefbaar blijft vooralsnog Rotterdam domineren.

Grote winnaar van deze verkiezingen – naast natuurlijk Groen Links – is DENK, een partij die ik dat overigens  niet misgun. Sommige standpunten van DENK zijn problematisch, maar economisch staat de partij (relatief) links en als provocateur en tegenwicht voor extreemrechts is ze goud waard.