PvdA’ers bezorgd over publieke sector

Volgens PvdA’ers Adri Duivesteijn en Rick van der Ploeg werken maatschappelijke organisaties marktgericht in plaats van publieksgericht. Maatschappelijk wil echter zeggen dat iets écht van de gemeenschap is en niet dat er nog slechts sprake is van cliënten.

Duivesteijn en Van der Ploeg vinden dat de publieke instellingen weer werkelijk in de samenleving moeten worden verankerd en dat “de ruimte voor publieke taken die vallen tussen staat en markt werkelijk publiek moet blijven”.
(NOS)

Ik ben dan altijd zo vrij om te veronderstellen dat ze een artikeltje van mij hebben gelezen. In Links kan een flinke dosis anarchisme gebruiken schreef ik: Op tal van economische terreinen faalt marktwerking. Wat dan? Nu komt de anarchistische vrije associatie in beeld. Op die gedachte gebaseerde organisaties kunnen naast de overheid en de markt een plaats in het economische leven innemen. Op deze wijze is er sprake van een driedeling in plaats van de tweedeling overheid en markt.

Ik kan me niet voorstellen dat de PvdA’ers een soort van anarchistische vrije associaties willen. Eventueel komen ze weer met een bureaucratisch plannetje af. Maar omdat ze het probleem erkennen, krijgen ze toch een plusje.