PvdA wil PVV weer salonfähig maken

De PvdA kondigde in 2014 na de “minder, minder”-uitspraak van PVV-leider Wilders aan voorlopig geen voorstellen van de PVV meer te steunen, ongeacht de strekking. PvdA-leider Asscher wil dat nu anders gaan doen. Of het beleid van zijn voorganger Samsom verkeerd was, wil hij niet zeggen. “Ik kijk vooruit”, aldus Asscher. (NOS)

Nou precies. In de toekomst zal men wellicht volgens Asscher misschien nóg minder Marokkanen willen en hij wil die electorale boot niet missen. Dus alsnog de lijn Monasch zeg maar, alleen wilde men niet dat die daar zelf van zou profiteren. Dus om nu categorisch te weigeren met proto-fascistische partijen samen te willen werken is ook weer zoiets, dat is zóóó jaren negentig. De SP gooit immers ook enorm hoge ogen met dat soort principiële standpunten steevast te ontwijken, nietwaar?

GroenLinks en D66 zijn wat consequenter geweest in hun afwijzing van de PVV, en die zijn beter uit de verkiezingen gekomen dan de PvdA en de SP. Maar goed, de geleden schade van de PvdA heeft meer te maken met hun volkomen overgave aan het neo-liberalisme van de VVD, een kuil waarin GroenLinks nu ook zou kunnen vallen. Doe het niet Jesse, laat Rechts nu maar eens fijn helemaal zelf verantwoordelijk zijn voor de verdere sloop van Nederland, dat is de beste lange termijnstrategie.

Maar als ik Asscher was zou ik niet alleen vooruit kijken, maar ook terug, en me afvragen aan welke kant van de geschiedenis ik zou willen belanden.