Punkklassieker du jour: “No Fun”

In januari 1978 vertrekken de Sex Pistols naar de VS voor een toernee.  De onderlinge verhoudingen in de band zijn inmiddels volledig verziekt, Sid Vicious is – in de woorden van Johnny Rotten – “a complete waste of space” en de planning van de toer is chaotisch.  Op diverse plaatsen komt het tot fysieke confrontaties met de toeschouwers en al vroeg in de toer verdwijnt Vicious uit zijn hotelkamer om op zoek te gaan naar een heroïnedealer. McLaren vindt hem terug in een ziekenhuis waar hij  de woorden “gimme a fix” in zijn borst gekrast heeft.

Op 14 januari speelt de band in de Winterland Ballroom in San Francisco. Het concert wordt geteisterd door geluidsproblemen, Sid realiseert zich amper dat  hij op een podium staat en Johnny Rotten is tot overmaat van ramp snipverkouden. Het is een rampzalig optreden, iets wat de bandleden  zich ook terdege realiseren. Rotten is het dan spuugzat en kondigt de toegift – een cover van No Fun van The Stooges – aan met de woorden: “You’ll get one number and one number only ‘cause I’m a lazy bastard.” Onmiddellijk na afloop richt Rotten zich rechtstreeks tot het publiek met de woorden: “Ah-ha-ha. Ever get the feeling you’ve been cheated? Good night”.

Twee dagen later verlaat Johnny Rotten de band. Uit wraak laat Malcolm McLaren hem  achter in de VS zonder een cent op zak. Sid vliegt naar New York waar hij onmiddellijk wordt opgenomen in het ziekenhuis, Cook en Jones vliegen met McLaren  naar Rio de Janeiro waar ze samen met Ronnie Biggs twee nummers opnemen.  De band gaat nog een jaar door en scoort  met My Way en Something Else zelfs nog twee top tien hits, maar dan heeft ook Sid Vicious het wel gezien met Malcolm McLaren en is het definitief afgelopen.

https://www.youtube.com/watch?v=xc9MOHQAv-k