Protestival Greenpeace en Extinction Rebellion, Schiphol, december 2019

Drie persberichten van Greenpeace

1.

Op de eerste dag van Protestival kwamen honderden mensen naar Schiphol. Met een vreedzaam protest eisten ze een klimaatplan van de luchthaven. Dewi Zloch, campagneleider Greenpeace Nederland: “Wat een hoopvolle dag! Schiphol moet met een klimaatplan komen, want de luchthaven wil blijven groeien met 40.000 extra vluchten, terwijl we midden in een klimaatcrisis zitten en de luchthaven al uit zijn voegen barst.”

Recht op protest

“We laten ons niet weerhouden door het hardhandige optreden namens de burgemeester. We hebben vandaag met honderden mensen op publiek terrein, in de openbare ruimte van Schiphol Plaza een podium gecreëerd en het verhaal van vele mensen laten horen. Van omwonenden die dag in dag uit overlast ondervinden, tot grootouders die er voor hun kleinkinderen stonden te protesteren.”

Arrestaties

Er zijn vandaag meer dan 25 actievoerders gearresteerd. Zij verlaten op dit moment de Maxima Kazerne in Badhoevedorp. De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol waaronder Krommenie, Santpoort, Uitgeest en Zaandam. Dewi Zloch: “Onder de mensen die gearresteerd zijn, zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nacht achter nacht wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.”

De actievoerders hebben zich vandaag bijna zeven uur in het hart van de grote vervuiler Schiphol laten horen. De reactie van de burgemeester vindt Greenpeace buiten alle proporties. “Het recht op protest is een groot goed. Dit geldt ook op een luchthaven. Dat de burgemeester dit niet heeft gerespecteerd, roept bij ons grote zorgen op over de ruimte die er is in onze democratie om misstanden aan de kaak te kunnen stellen.

2.

Honderden actievoerders hebben binnen in Schiphol Plaza het podium van Protestival gepakt. Tijdens de 24-uurs massa-actie eisen de actievoerders een klimaatplan van Schiphol. In het hart van de grote vervuiler Schiphol Plaza hebben actievoerders spandoeken opgehangen met de tekst: ‘Welkom op Protestival’ en ‘Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voor bij’. De actievoerders zitten in een kring op de grond en zingen. Na ruim een uur zijn de autoriteiten begonnen met het weghalen van mensen uit Schiphol Plaza, maar de vreedzame actievoerders gaan door.

“De autoriteiten grijpen in bij Protestival. Dit betreuren wij ten zeerste. Onze actievoerders wilden een vreedzaam protest organiseren in Schiphol Plaza om deze grote vervuiler tot verantwoording te roepen. Wij hebben deze demonstratie ruim van te voren aangekondigd bij Schiphol en de burgemeester. Het recht op betoging is een groot goed, ook op een luchthaven”, aldus Greenpeace campagneleider Dewi Zloch.

Greenpeace had ook nog een verrassing in petto. Op de grote reclamezuil naast de verkeerstoren is in de ochtend een groot spandoek opgehangen met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Ook hangt er een spandoek waar namen op worden geschreven van mensen die de klimaatactie steunen. Eerder stuurden al duizenden mensen een sms’je naar Schiphol om een klimaatplan te eisen. Het doel van de actie is niet om reizigers te hinderen, maar om een klimaatplan van de luchthaven te eisen. De gemeente Haarlemmermeer wil niet dat er binnen gedemonstreerd wordt. Tegen deze beslissing ging Greenpeace in bezwaar.

Vreedzaam protest
“Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen.” Aan de 24-uurs massa-actie in Schiphol Plaza doen getrainde actievoerders mee. Zij zijn van plan om tot en met zondag te blijven.

Protestival
Buiten voor de deur van Schiphol Plaza is een ondersteunende manifestatie. Deze is voor iedereen toegankelijk en wordt wel door de gemeente gefaciliteerd. Deze begint om 13:00 uur op zaterdag en om 12:00 uur op zondag. Daar zijn optredens van onder andere Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel. De gebeurtenissen zijn te volgen in een live-stream van Greenpeace.

Klimaatplan
De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Dat betekent minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en het steunen van een eerlijke prijs voor vliegen. Schiphol is nu het grootste tax-free tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting.

Wie doen er mee?
Protestival is de uitkomst van een actieverkiezing. Greenpeace ging het land in om actie-ideeën te verzamelen. De beste drie hiervan zijn voorgelegd aan het publiek, waarna ruim 16.000 mensen hebben gestemd. De uitkomst was dat 41% van de mensen koos voor Protestival en daarom staan wij nu hier met al deze mensen. Onder de actievoerders zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst, omwonenden van Schiphol die ‘s nacht wakker liggen van het lawaai en mensen die zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.

3.

“Goed nieuws. Onze laatste actievoerder is vannacht vrijgelaten. Alle vreedzame demonstranten die gisteren tijdens Protestival op Schiphol Plaza zijn gearresteerd zijn nu vrij,” zegt Dewi Zloch, campagneleider van Greenpeace Nederland.

Wat gaat er vandaag gebeuren?
Vandaag gaat Greenpeace door met het tweede deel van de tweedaagse klimaatactie, Protestival. De start staat gepland om 12 uur op het plein buiten voor de Plaza. Verschillende acts zullen het podium betreden waaronder, Under My Boots, Straatorkest Eigen Hulp en Antillectual. Presentatie ligt vandaag in handen van Froukje Jansen. Voor families en kinderen is er ook een kinderprogramma waaronder stoepkrijten, spandoeken maken en andere knutselactiviteiten.

Klimaatplan
Protestival, georganiseerd door Greenpeace Nederland, vindt plaats in het hart van de grote vervuiler, Schiphol Amsterdam Airport. De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Dat betekent minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en het steunen van een eerlijke prijs voor vliegen. Schiphol is nu het grootste tax-free tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting.

Uitgelichte afbeelding: foto Marten van Dijl/Greenpeace